Головна » 2017 » Березень » 26 » Унікальна виставка «Люди свободи» у Борщеві

Унікальна виставка «Люди свободи» у Борщеві

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1715
Виставка під такою назвою, що була започаткована Українським інститутом національної пам`яті до 25-ї річниці незалежності України, була нещодавно репрезентована у Борщівському обласному краєзнавчому музеї.

Це унікальна виставка, яка мандрує містами України і відкриває нам імена героїв різних часів, що виборювали право українців бути нацією – від Миколи Міхновського, Вільгельма фон Габсбурга (Василя Вишиваного) до нашого сучасника, юного героя Назара Войтовича, який загинув під час Революції Гідності.

До 100 – річчя подій Української революції 1917-1921 років ми гідно вшановуємо наших героїв, які у ті буремні роки заклали перші підвалини державності. Ціною свого молодого життя, долі і волі. Усього на тематичній виставці представлено 26 імен видатних борців за Україну. Тоді перед ними, як і сьогодні перед нами, стояли історичні виклики: як збудувати самостійну, незалежну державу, а життя у ній зробити гідним і достойним? Як самоідентифікуватися українцям як нації? Вони боролися, йшли на барикади, відстоювали свої ідеї і переконання . Письменники, митці, кінематографісти, композитори, співаки, культурні діячі, - у галереї героїчних постатей ціла плеяда тих, які стали взірцем для прийдешніх поколінь українців.

Звичайно, величних борців за державність у нас є значно більше, але творці виставки ставили перед собою мету показати найвизначніших із них у різні епохи і віхи державотворення. «Люди свободи» - це ті люди, які ціною своєї свободи виборювали право українців на самостійну державу. Вони були вільними від страху втратити цю свободу і боролися до останнього подиху. «Гарантами незалежності можуть бути тільки ті люди, які є носіями свободи», - сказав з цього приводу голова інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович.

Багато із представлених на виставці людей провело чимало років у в`язницях і таборах , багато кого знищила радянська влада. Але з їхніми іменами ми отримали урок нескореності і волелюбства, любові до України.

Наприклад, варто згадати Миколу Міхновського(1873-1924), політичного діяча, публіциста, першого ідеолога українського націоналізму. Саме він написав брошуру під промовистою назвою «Самостійна Україна», з якої почався новітній український націоналізм. У ній вперше сформульована політична вимога утворення самостійної Української Держави. Завдяки сподвижницькій праці землевласника і мецената Євгена Чекаленка у 1917 році з`явилося покоління українців, яке розпочало боротьбу за незалежність. Історії можна продовжувати безкінечно. І кожна біографія буде цікавою і унікальною по-своєму.

Директор краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Михайло Сохацький коротко ознайомив присутніх тематичного заходу із представленими на виставці постатями. Цікавою була розповідь про Вільгельма фон Габсбурга (Василя Вишиваного), який провів рік у гірському селі серед гуцулів, аби відчути дух українства. Він же був воїном у Легіоні Січових Стрільців, писав вірші українською мовою. Торкнулися також біографій Олени Теліги, Євгена Коновальця, В`ячеслава Чорновола, Володимира Івасюка, Василя Чучупака, Леся Курбаса, Катерини Білокур, Михайла Грушевського, Йосипа Сліпого, Ніла Хасевича, Василя Стуса. І звичайно – наймолодшого борця за кращу долю України, учасника Революції Гідності Назара Войтовича.

Україна проходить складний шлях боротьби і самовдосконалення. 100 років такої боротьби: мало це чи багато? І скільки ще доведеться українцям виборювати своє право справжню свободу та незалежність?

Виставка, представлена Українським інститутом національної пам`яті і започаткована його головою і одним із автором проекту Володимиром В`ятровичем, має стати для кожного з нас уроком і прикладом служіння ідеї нації. Адже "Люди Свободи" -це історії тих, хто зберіг волю в Україні та у собі.



Джерело: Ірина Мадзій, ТеНевс
Переглядів: 1715


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: