Головна » 2018 » Липень » 18 » Унікальні краєвиди Скала-Подільського замку (фото, відео)

Унікальні краєвиди Скала-Подільського замку (фото, відео)

24.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1732
Скала-Подільський замок вважається однією з маловідомих фортифікаційних споруд області. І це – абсолютно не заслужено, адже його історія та краєвиди просто вражають.

Скала-Подільський замок внесений до пам’яток архітектури національного значення.







Особливістю замку, окрім його давньої історії, є розташування. Оборонна споруда возвеличується над річкою Збруч. А от скелясте урвище робить її й справді недосяжною.

Історія замку тягнеться ще з 1370-х років. Тоді на цій території відомі князі Литовські – Коріяновичі – звели кам’яну фортифікаційну споруду, яку у 1394-му добудував князь Вітовт (Вітольд).







З 1502 до 1513 замок зазнав п’ять татарських навал (саме про таку кількість стверджують історики), які майже повністю його зруйнували. До відбудови фортеці новий власник – Станіслав Лянцкоронський – приступив аж у 1516 році, проте вже у 1538-му волохи знищили споруду вщент.

Аналогічна доля спіткала замок ще впродовж наступних 220 років. Останнє відбудування відбулося після 1765 року – коли у споруду вдарила блискавка, що стало причиною її чергового руйнування.











Перша та Друга світові війни вклали свою лепту до знищення замку. Власне те, що залишилося, можна побачити й зараз.

До нашого часу збереглися: чотириярусна порохова вежа, частина оборонних мурів, руїни вежі над Збручем та рештки палацу з залишками кам’яного орнаменту.



Джерело: Терен
Переглядів: 1732


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: