Головна » 2019 » Жовтень » 17 » В Борщеві діє унікальна енергетична ферма

В Борщеві діє унікальна енергетична ферма

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 3
Переглядів: 2681
У Борщеві Тернопільської області планують побудувати котельню, яка працюватиме на енергетичних культурах.

Об’єкт зводитиме Науково-технічний центр «Біоенергія» та Селянське фермерське господарство «Енергетична ферма в Україні», створені в рамках спільного українсько-норвезького проекту, покликаного зробити біоенергетику популярнішою в Україні, передає
TV-4.

Зараз енергоферма у Борщеві вирощує павловнію, енергетичну тополю, світчграс та міскантус.

«Павловнія – швидкоростуче енергетичне дерево, яке в народі називають «адамовим» або «алюмінієвим», - цінна для енергетики та промисловості. За літо саджанці стали вищими від людського зросту, на п’ятий рік після посадки воно виростає заввишки 18-20 метрів і його можна зрізати – з однієї рослини виходить близько 1 кум м дуже якісної і дорогої деревини», - каже консультант з вирощування енергетичних культур Василь Паскарик.

Енергетичну тополю збирають на третій рік після посадки. Пізньої осені або ж взимку спеціальний комбайн зрізує і одразу дробить рослину на тріску, яку використовують для опалення.

Трав’янисті енергетичні культури – світчграс (просо лозоподібне), міскантус родом з Китаю, - не потребують особливого догляду і їх збирають кожного року.
Опалювати енергетичними культурами удвічі економніше, ніж газом, переконують працівники енергоферми.

«В осінньо-зимній період у рослинах припиняється сокорух і вони природно висихають. Подрібнені енергетичні культури вологістю до 75% спалюємо у піролізному котлі, який вже третій рік опалює адміністративні приміщення ферми», - розповідає консультант з переробки Віктор Каськів.

Зараз енергоферма продає у подрібненому вигляді вирощені на власних плантаціях енергетичні культури, а нова котельня дозволить реалізувати теплову енергію.



Переглядів: 2681


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: