Головна » 2017 » Березень » 7 » В Борщеві може появитись сміттєсортувальна лінія

В Борщеві може появитись сміттєсортувальна лінія

28.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 3
Переглядів: 2127
Скандальна сміттєсортувальна лінія може змінити прописку. Оскільки її вже кілька років не можуть запустити у Скалаті, обласне керівництво розглядає можливість переїзду лінії в Борщів. Перш ніж це зробити, обласна рада має отримати два документи. Перший – підтвердження, що лінія справна. Інший – погодження громади.

Нагадаємо, скандальну сміттєсортувальну лінію Тернопільська обласна рада придбала у далекому 2009 році. Для цього з обласного бюджету виклали майже 2 млн. грн. Однак проект не запущено в дію і донині.

Зараз сміттєсортувальна лінія перебуває у Скалаті, де їй планували знайти застосування. Однак місцева громада проти такого проекту на території свого містечка. Побоюється неприємного запаху та забруднення довкілля. Не схилила людей на бік лінії і перспектива створення нових робочих місць, які могли б зявитися із запуском проекту.

За словами голови обласної ради Віктора Овчарука, відповідно до укладеного договору, лінія ще три роки тому мала би запрацювати. Окрім сортування, тверді відходи мали утилізуватись, адже Скалатське сміттєзвалище має ліцензію на утилізацію. Проте розпочати переробку сміття інвестору так і не дозволили. Місцеві начебто й готові до співпраці, проте погоджуються переробляти лише власне сміття, а це десята частина від потужностей лінії. Безперечно, жодне підприємство не працюватиме собі у збиток.

– Запуск сміттєсортувальної лінії у Скалаті – це не лише вирішення проблем місцевого перенасиченого полігону твердих відходів, а й нові робочі місця, можливість працевлаштувати десятки осіб (адже в одній зміні працюватимуть 25 людей) і поступлення до місцевого бюджету та соціальний пакет для мешканців міста і навколишніх сіл. Думаю, не так вже й мало. Разом з тим, скалатчани мали перш за все самі вирішити, потрібно це їм чи ні, – зазначає Віктор Овчарук.

Думали-думали і надумали: лінія не потрібна. Тому сьогодні їй шукають інше пристановище. А до цього сміттєсортувальну лінію і разом з тим фінансову діяльність ради, яка придбала її, перевіряє аудитслужба.

Зараз лінія знаходиться на балансі КП «Архбудсервіс». В облраді планують створити комісію, до складу якої увійдуть і правоохоронні органи.

– Є інформація про те, що лінія не зможе працювати, тому що її розібрали. Я хочу, аби правоохоронці дали оцінку ситуації, щоби потім робити висновки, – каже Віктор Овчарук.

Сміттєсортувальну лінію планують розмістити у Борщеві. Якщо не складеться, в облради є запасний варіант, – Чортків. Представники цього містечка самі вийшли з такою ініціативою. Та детально цієї пропозиції керівництво області поки не вивчало.

В обох районах є ділянки для складування сміття. Потрібно лише погодження від громади. Як тільки комісія надасть висновки, що лінія у робочому стані, а громада – що вона не проти розміщення, її готові запустити в одному з зазначених міст.



Джерело: Номер один
Переглядів: 2127


Коментарі

0
3 В. Щербаков   [Материал]
"Завдяки" Борщеву на помийну яму перетворився, в минулому красивий, Висічанський став і нікому до того немає діла.

0
2 Віктор   [Материал]
Я в свій час закінчив радянську школу,військове училище,служив де доля закидала,дослужився до командира танкової роти та звання капітана,служив чесно і знав що таке честь офіцера і тому в 1992 році не зміг порушити її та звільнився в запас,працював де прийшлось та маю чисту совість бо не крав та не був лакизою .Тепер бачу отих хто вбирає на свята вишиванки та вдає великого патріота а в душі просто бидло бо хто загадив сміттям все навкруги,винищує ліси,розкрадає державу ? Немає в тих хто на брехні та популізму набиваючи кишені грабує власний народ ні честі а ні совісті.Де та душа людська коли в тебе болить за тих хто має після тебе жити на цій землі.

0
1 Борис   [Материал]
Круто,станемо помийною ямою Західної України,сморід та гнила вода .

Имя *:
Email *:
Код *: