Головна » 2020 » Березень » 8 » В Борщеві пройшов Собор священиків УГКЦ Борщівського і Мельнице-Подільського деканатів (фото)

В Борщеві пройшов Собор священиків УГКЦ Борщівського і Мельнице-Подільського деканатів (фото)

27.07.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1700
У Борщеві відбулась передсоборова зустріч Борщівського і Мельнице-Подільського деканатів на тему: «Еміграція, поселення та глобальна єдність УГКЦ». Захід відбувався за участі єпископа Бучацької єпархії, Кир Дмитра (Григорака) ЧСВВ, протягом 7 березня у Палаці студентів Борщівського агротехнічного коледжу. Напрацювання даної передсоборової зустрічі, як і зустрічей інших єпархіальних осередків, розглядатимуться вже на Соборі Єпархіального рівня, 28 березня, а згодом Патріаршого у Львові, у серпні місяці цього року. Остаточно сформовані резолюції будуть подані на законодавчий церковний орган – Синод Єпископів. Мета такої праці – визначити духовні потреби емігрантів, щоб правильно обрати засоби духовної, психологічної і матеріальної опіки Церкви над українцями за кордоном.

Для організації передсоборових зустрічей Бучацької єпархії УГКЦ єпископ декретом призначив координаційну Раду у складі семи пресвітерів, п’ятеро з яких були на Соборі у Борщеві: ведучий зустрічі, протосинкел – о.Володимир Заболотний; доповідачі – о.Андрій Лемчук, о.Роман Бронецький, о.Володимир Гриців та секретар – о.Василь Германюк.
Декан Борщівського протопресвітеріату, о.Михайло Грицків, попіклувався за організаційні моменти місцевого рівня.

Під час праці і вислуховування доповідей священників, влади та мирян (особливо тих, які є емігрантами), були представленні проблеми емігрантів, такі як розпад сімей, соціальне сирітство, залежність дітей, котрі залишаються в Україні, від ґаджетів, фінансові потреби, нездатність молодих осіб, які підтримуються батьками з-за кордону, самостійної соціальної адаптації, сексуальне рабство за кордом, суїцидальні проблеми в тих осередках перебування українців, де немає Церкви, не бажання повертатись до України та багато інших викликів. В результаті обговорення сформовані пропозиції для подальшого розгляду на соборових зустрічах Церкви. Зокрема, деякі з них:

• заохочувати мирян-емігрантів до служіння у парафіяльних радах та до прояву творчих ініціатив при парафіяльних радах, як пошук себе, пошук сталої спільноти і розвиток талантів на прославу Божу;
• якомога частіше брати участь у заходах, спрямованих на плекання патріотизму за кордоном;
• старатись забезпечити присутність української Церкви там де є українці;
• у семінаріях формувати належну підготовку майбутніх священників для місійного служіння в еміграції;
• плекати особисту відповідальність за свій належний духовний стан і відгук на заклики Церкви;
• сприяти створенню психологічних порадень та ряд інших ініціатив…

Цінним було почути досвід людей, які в еміграції активно співпрацюють з закордонними парафіями. А така співпраця допомагає здобувати чималий духовний досвід і отримувати навики допомоги іншим українцям у різноманітних потребах.

Кількість зареєстрованих на передсоборову зустріч у Борщеві сягала понад 108 осіб, серед яких 22 священників з двох деканатів та понад 86 мирян.









За матеріалами о.Василя Германюка

Фото: Софія Луценко
Переглядів: 1700


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: