Головна » 2019 » Листопад » 10 » В Борщеві реалізація проектів відбувається за завищеними удвічі цінами?

В Борщеві реалізація проектів відбувається за завищеними удвічі цінами?

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2562
Громадська активність та політична доцільність, інколи, стають рушіями значних змін та прийняття доленосних для багатьох рішень. Головне, щоб усе це не дисонувало з реальною професійністю та хазяйновитістю. Особливо, якщо витрачаються бюджетні гроші - наші з вами податки.

З початку місяця в Борщівській ОТГ стартувало голосування за проекти громадського бюджету, ініціаторами яких стали пересічні мешканці громади, представники різних політичних сил та громадські активісти. Зважаючи на те, що на проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, планується виділити 500 тисяч гривень, ми вирішили поцікавитись, на що ж саме підуть народні гроші, чи дійсно люди, які подавали проекти, компетентні в цій справі, а головне, чи уміють економити і ефективно розпоряджатись грошима громади.

Розпочнемо аналіз з проекту, який у випадку перемоги вартуватиме громаді Борщівщини більше 180 тисяч гривень. Як написала одна з наших постійних читачок, деякі проекти наскільки жахливо продумані, що ціни на їх реалізацію перевищують ринкові ледь не вдвічі.

"Подивилась всі проекти і вжахнулася, ніяк не розумію звідки беруться такі дикі ціни. Коли майданчики вартують по 40 тисяч, а їх тулять в такі проекти по цінах в 60. В Тернополі чи Чернівцях можна заказати по нормальній ціні, але чомусь шукають в столиці, щоб ще за доставку заплатити купу грошей. Так ми ніколи нічого не зекономимо для громади. Розумію, шо це не гроші з власного кармана, але це людські гроші. Краще зекономити 100 тисяч і додатково купити ще два майданчики для Борщова чи взагалі вкласти їх в щось потрібніше. А потім ще й вихваляються, що вони слуги народу і взагалі за народ.", - написала Світлана.

Пропонуючи для громади Борщева проект з бюджетом в 181 тисячу гривень, представник партії "Слуга народу" в Борщівському районі Андрій Присяжний, чомусь орієнтується на одну з київських фірм, на сайті якої, якщо порівнювати з іншими компаніями аналогічного виду діяльності, ціни дійсно захмарні. І зараз ми продемонструємо це.



Для розміщення в парку Андрій Присяжний пропонує закупити цілий комплекс дитячих гойдалок, лавок та інших вкрай необхідних речей. Так, наприклад, на думку автора проекту, потрібно закупити ігровий комплекс "Дві вежі" за 60 тисяч гривень. Цікаво, що аналогічний комплекс на іншому сайті вартує на цілих ... 30 тисяч дешевше.

Пропозиція автора проекту:



Аналогічний комплекс на одному з сайтів за удвічі нижчою ціною:



Також автор проекту пропонує закупити гойдалку дитячу вартістю 14 500 грн. у уже згадуваної столичної фірми, в той самий час, коли інші компанії продають аналогічну продукцію дешевше більш ніж на 3 тисячі гривень.

Пропозиція автора проекту:



Аналогічний комплекс на одному з сайтів з нижчою на 3 тисячі гривень ціною:



Звичайна дерев'яна пісочниця, включена до цього самого проекту, вартує 6500 грн.
Аналогічну конструкцію можна знайти в інтернет-магазинах за ціною в 4960 грн.

Така ж ситуація і з гойдалкою-балансиром. В проекті автора вона вартує 6 300 грн..



В одному з інтернет-магазинів таку ж гойдалку можна придбати за 3 900 грн.



В проекті передбачена купівля і трьох дуже простеньких лавок. Вартість кожної з них становить 3 800 грн. На інших сайтах такі самі лавки вартують на тисячу дешевше.

Ось за таку лавку фірма streetsport править 3800 грн.



За ці ж самі гроші можна вільно придбати щось типу цього:



Ідентична ситуація і з цілим рядом інших позицій проекту. Але найбільше нас вразила ціна на сміттєві урни. Звичайну урну для сміття (на фото нижче) автор пропонує купляти в Києві за 1 700 грн.



Хоча, якщо було б бажання дійсно економити, то цілком підійшли б і такі, які вартують лишень 450 грн.



Загалом, поверхнево проаналізувавши різницю в цінах, можна сміливо відзначити, що економія могла б становити від 35 до 50 тисяч гривень. За ці гроші можна було б додатково встановити ще щось для розваг і спорту в борщівському парку, як відзначила наша читачка.

В цей самий час доволі цікавий проект "Оглядово-відпочинкового майданчика" подала мешканка села Стрілківці Ірина Стефішин, яка не тільки намагається втілити дуже оригінальну ідею в життя, а й підібрала актуальні цінові пропозиції для більшості позицій проекту.

Не будемо робити жодних висновків, лишень хочеться, щоб нашими грошима розпоряджались дійсно виважено і мудро, щоб амбіції не брали гору над господарськими питаннями життєдіяльності нашої громади.
Переглядів: 2562


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: