Головна » 2020 » Березень » 7 » В Борщеві знищують дерева, прикриваючись їх омолодженням

В Борщеві знищують дерева, прикриваючись їх омолодженням

19.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2609
Строге обрізання (топінг), за якого від дерева залишаються стовбур і пеньки гілок, шкодить дереву й може призвести до його загибелі. Хвойні дерева взагалі не можна кронувати. В багатьох європейських країнах топінг дерев заборонений, а в Америці, перш ніж отримати на нього дозвіл, потрібно довести, що дереву це не зашкодить. До речі, один із аргументів проти топінгу на Заході – те, що вигляд скаліченого дерева ображає почуття містян.

Українські екологи, виступаючи проти таких варварських діянь, посилаються на європейський досвід під час здійснення чистки дерев, зокрема наводять приклад Німеччини та Нідерландів. У цих країнах за один раз дозволяють зрізати не більше 20% крони зеленого насадження, а також позбуваються лише хворих і сухих гілок.

В Борщеві, як свідчать фото, надіслані в редакцію "Звістки" нашим постійним читачем, схоже, вирішили вчинити навпаки і залишили по 20% крони зеленого насадження. До слова, екологи взагалі не рекомендують здійснювати обрізання (сильне омолодження) каштанів, кленів та платанів, попереджаючи про те, що для дерев цих порід топінг вкрай небезпечний.

Дуже цікавим є й той факт, що минулого року Міністерство охорони здоров'я України пропонувало заборонити омолоджувальну обрізку дерев, а тут просто на території Борщівської лікарні дерева калічать і знищують.


На думку керівників міністерства та представників громадськості, так звану омолоджувальну обрізку дерев на територіях населених місць потрібно заборонити, адже така обрізка зменшує розмір крони дерева і погіршує процес очищення повітря та значно зменшує площу затінених територій. А тінь дерев може на кілька градусів знизити температуру повітря, що особливо важливо під час літньої спеки.

А на завершення хочеться додати, що як свідчить досвід дендрологів, єдине дерево, що достовірно не гине від топпінгу – тополя. Решта видів, якщо не відразу, то за кілька років захворіє, або взагалі загине, всохне.

Переглядів: 2609


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: