Головна » 2020 » Березень » 4 » В Борщів привезли чудотворну ікону "Чорна Мадонна"

В Борщів привезли чудотворну ікону "Чорна Мадонна"

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2585
Ченстоховська ікона Божої Матері або Белзька ікона Божої Матері (Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, Obraz Matki Bożej Jasnogórskiej, Obraz Czarnej Madonny, Częstochowska Ikona Matki Bożej, Częstochowska Ikona Bogarodzicy) — чудотворна ікона Богородиці, написана, за переказами, євангелістом Лукою в Єрусалимі на кришці стола Святого сімейства, в Сіонській світлиці. Одна з найбільш відомих і шанованих святинь Польщі і Центральної Європи. Шанується однаково католиками та православними. Через темний відтінок обличчя також відома як «Чорна Мадонна».

Ікона зберігається в монастирі паулінів Ясна Ґура, розташованому в польському місті Ченстохова.

Cтоліттями чудотворна ікона, копія Белзької Матері Божої, зберігалася і зберігається досі у Соборі Пресвятої Богородиці села Устя-Зелене, що на Тернопільщині.

Вона вже настільки давня, що люди й не здогадувалися про її велич і неймовірну історію. Інформація про святість та велич даної ікони була втрачена.

І ось сталося чудо: ікону, якій ніхто не надавав належного значення та почитання, за ініціативи адміністратора парафії о. Степана Стрілецького, що служить в селі з 2008 року, віряни відвезли на дослідження та реставрацію у м. Львів , в майстерню при монастирі отців – студитів.

У грудні 2017 року відбулася художня рада. Група реставраторів сакрального мистецтва підтвердила, що дана ікона є чудотворною та має велику сакральну та духовну цінність.

- Ми вперше побачили ікону без риз і перед очима присутніх постала Мадонна з дитятком . Прекрасне ясне обличчя, благородний погляд, спокій на обличчі Матері Божої. Якась не дитяча серйозність , довірливість Ісуса….Та це були тільки початки наших несподіванок та вражень. Далі майстри нас запевнили, що це не те обличчя, лики святих замальовані у 1920 роках. Сама ікона датується сімнадцятим століття, а ризи – серединою вісімнадцятого та складаються з п’яти елементів, виконаних технікою карбування із срібла, шати Ісуса позолочені. Наполеглива праця та досвідченість майстрів дали хороші результати – перед нами повстала зовсім інша ікона, стиль виконання якої притаманний 17 століттю : строгі виразні риси Богородиці, миле ніжне обличчя Ісуса, чітко вимальовані елементи одягу Матері та Сина. Ошатний, дорогий, красивий одяг: величні корони, прикраси на шиї, коралі, брошки, оздоблені рукави, чітко вимальовані руки . Залишив слід на обличчі Мадонни і радянський час – лик Матері Божої прострелений 4 кулями. Єдине свідчення про дану ікону, що з страхом і трепетом розповідають жителі нашого села : «Стріляв місцевий «поліцейський» у 1947 році. Пройшла і реставрація риз: благородне срібло засяяло своєю красою, — розповів настоятель собору о. Степан Стрілецький.

26 серпня 2018 року в Усті-Зеленому відбулися урочисті з нагоди повернення відреставрованої Чудотворної ікони – копії Белзької Божої Матері.

Минулої неділі чудотворну ікону врочисто зустрічали вірні церкви Успіння Пресвятої Богородиці міста Борщів на чолі із настоятелем о. Богданом Боднаром.

Діти із Марійської дружини підготували поетичні рядки, присвячені Богородиці.

Зустріти духовну реліквію зійшлися не лише вірні з парафії, але й усі жителі міста.

У церкві відбувся молебен до Пресвятої Богородиці, який відслужили отці Степан Стрілецький, Богдан Боднар і Віктор Голуб.

о. Степан Стрілецький розповів неймовірну історію Ченстоховської ікони Божої Матері, яка пережила п’ять віків, яку замальовували, заретушовували і в яку навіть стріляли! Ще досі на обличчі Богородиці є сліди від куль. Стріляв російський солдат-безбожник, прізвище якого ще пам’ятають старожили села.

Ікона допомагає зцілитися душевно і тілесно. Варто лише прикластися до неї і щиро помолитися.

До кінця першого тижня Великого посту чудотворна копія Белзької ікони та частинки животворящого Хреста Господнього будуть виставлені в церкві Успіння Пресвятої Богородиці в місті Борщеві для привселюдного почитання.







7Днів
Переглядів: 2585


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: