Головна » 2021 » Жовтень » 19 » В Москві попрощались з відомим уродженцем Борщівщини, професором та лікарем Іваном Яремою

В Москві попрощались з відомим уродженцем Борщівщини, професором та лікарем Іваном Яремою

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1245
17 жовтня 2021 року на 84-му році життя помер доктор медичних наук, член-кореспондент РАН, почесний декан лікувального факультету і професор кафедри госпітальної хірургії Ярема Іван Васильович.

Іван Васильович народився 16 травня 1938 року в Україні в селі Кудринці Борщівського району Тернопільської області. Після закінчення лікувального факультету 1-го ММІ ім. І. М. Сеченова в лютому 1967 був залишений молодшим науковим співробітником на кафедрі загальної хірургії та травматології 1-го ММІ. Подальшу спеціалізацію з хірургії проходив в клінічній ординатурі на кафедрі госпітальної хірургії 1-го ММІ, що базувалася в клініках Московського науково-дослідного інституту ім. Н. В. Скліфосовського. У 1970 р (достроково) закінчив аспірантуру і з вересня 1970 року по теперішній час працював на кафедрі госпітальної хірургії Московського медичного стоматологічного інституту (нині Московський державний медико-стоматологічний університет ім. А. І. Євдокимова).

У 1970 р І. В. Ярема захистив кандидатську дисертацію на тему: «Матеріали до застосування іонітів при лікуванні печінкової недостатності» і став працювати асистентом кафедри госпітальної хірургії лікувального факультету ММСИ, керованої заслуженим діячем науки, професором Р. Т. Панченковим. Працюючи асистентом кафедри, завідував хірургічним відділенням міської лікарні, потім - операційним блоком. Протягом 2 років поєднував роботу асистента з посадою заступника головного лікаря з хірургії, приділяючи багато уваги організації екстреної хірургічної допомоги. У 1981 р І. В. Ярема захистив докторську дисертацію на тему: «Екстракорпоральна детоксикаційна лімфосорбція в хірургічній клініці». У 1982 році обраний професором, а в 1990 р - завідувачем кафедри хірургічних хвороб № 1 (госпітальної хірургії) лікувального факультету Московського медичного стоматологічного інституту, якою керував до липня 2021 р.

Іван Васильович більше 40 років працював в системі вищої медичної освіти, понад 30 років був деканом (з 1988 по 2000 р вечірнього стоматологічного і лікувального відділень, а з 2000 р по 2015 г. - деканом лікувального факультету: денний і вечірній відділення) Московського державного медико-стоматологічного університету ім. А. І. Євдокимова.

І. В. Ярема був учнем відомих хірургічних шкіл академіка АМН СРСР Б. А. Петрова та заслуженого діяча науки РФ професора Р. Т. Панченкова. Йому вдалося не тільки продовжити, але і істотно доповнити і розвинути основні напрямки наукової творчості своїх вчителів Бориса Олександровича Петрова і Романа Тихоновича Панченкова. В даний час по цілому ряду напрямів в науково-практичній і педагогічній сфері можна говорити про власну школу професора І. В. Яреми. Під його керівництвом підготовлено 117 кандидатів медичних наук і 42 докторів медичних наук. Іван Васильович був автором понад 500 наукових робіт, серед яких 17 монографій, 19 авторських свідоцтв на винаходи.

Основним напрямком наукових пошуків кафедри, керованої професором І. В. Яремою, була розробка лімфологічних способів діагностики і лікування різних захворювань людини. І. В. Ярема поряд з клінічної лімфології розширив і поглибив дослідження в області гастроентерології. Протягом останніх десятиліть наукова і педагогічна діяльність І. В. Яреми характеризувалася активним впровадженням методів лапароскопічної хірургії, визначення показань до хірургічного лікування виразкової хвороби, ускладненої кровотечею, нестандартних оперативних втручань при великих пухлинах черевної порожнини і передньої черевної стінки, реконструктивних втручань.

Член-кореспондент РАН І. В. Ярема неодноразово виступав з науковими доповідями на міжнародних конгресах в Бразилії, Китаї, США, Австралії, Італії, Іспанії, на Кіпрі.

Переглядів: 1245


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: