Головна » 2018 » Вересень » 25 » В Україні створять перший віртуальний музей борщівської вишиванки

В Україні створять перший віртуальний музей борщівської вишиванки

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1200
Проект «Віртуальний простір Борщівської сорочки» став переможцем у конкурсі проектів національної співпраці від Українського культурного фонду у 2018 році.

Ідея проекту «Віртуальний простір Борщівської сорочки» належить родині Демкур - власникам приватної колекції борщівської сорочки, розповіла у понеділок, 24 вересня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї координатор проекту Наталія Волощук.

- Це ексклюзивний вид вишивки в Україні, - каже пані Волощук. - У неї своєрідні техніки, матеріали, крій. Це друга така особлива вишивка в нашій країні. Перша - це решетилівська - білим по білому. Сорочок з такою вишивкою багато по цілому світі, в музеях Аргентини, Чикаго, Нью-Йорку, по селах Подільської зони, Тернопільської області, багато і в приватних колекціях.

За допомогою IT-технологій планують створити веб-сайт з різноманітними технічними функціями. - Одна з функцій - це можливість завантажити туди напрацьовані у ході проекту продукти, - зазначає координатор проекту.

- Вишиванки сфотографують професійною технікою. Згодом через питальники чи авторизацію з будь-якого куточку світу люди зможуть завантажити свою сорочку та її історію на сайт. Таким чином буде змога доповнювати віртуальну колекцію своїми зразками ексклюзивних вишитих сорочок та родинними фото в строях.

Також планують створити серію навчальних відеороликів про борщівську вишиванку. Там пояснюватимуть в чому полягає її ексклюзивність, деталі про техніку, про зв’язок з трипільською культурою.

- Буде й своєрідна брошура-путівник по створеному WEB- ресурсі, - продовжує Наталія Волощук. - У ній міститимуться матеріали проведених під час проекту експедиційних досліджень відомих експертів і науковців в цій галузі, відображення діяльності партнерів проекту. Термін для реалізації проекту - 3 місяці.

Організатори планують презентувати його наприкінці осені.

Нагадаємо, ще одним переможцем став проект “Під зорею Пінзеля. 3D вимір”, адже Український культурний фонд дає можливість подавати більше, ніж одну ідею.



Джерело: 20Хвилин
Переглядів: 1200


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: