Головна » 2020 » Грудень » 8 » Відома літераторка з Борщівщини зібрала унікальну колекцію жіночих хусток (Фото)

Відома літераторка з Борщівщини зібрала унікальну колекцію жіночих хусток (Фото)

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 772
У скрині Ганни Михайлівни Костів-Гуски, української лікарки, поетки, громадсько-політичної діячки, членкині Національної Спілки письменників України зберігається ціла колекція унікальних хусток її матері.

Ганна Костів-Гуска родом із мальовничого села Бабинці, що на Борщівщині. Нині проживає у місті Борщеві.

У своєму зворушливому дописі у фейсбуці вона згадує, як бережно зберігала її мати ці святкові хустки. Тепер це найдорожча реліквія поетки з Тернопільщини.

“До дня української хусткиЦе – хустки моєї матері. Шалянові – так вони називаються…Тонюсінька шерсть…Скільки їм років – не знаю… Моя мама народжена в 1914 році. Вони – свідки її дівоцтва, одруження, народження моїх сестер і мене, смертей моїх маленьких сестричок, війни, колгоспної праці… Вони – свідки горя і радості в нашій хаті…Найдорожчою була хустка “з конвалією”, не кожна дівчина могла її мати. Моїй мамі купили цю хустку. Довгий час хустки були сховані в скрині, бо появилися інші,сучасні, потім – так звані ” канадські”, які модні і до цього часу…У скриню кидали таблетки нафталіну, перекладали хустки сухим полином, листками тютюну, щоб не поїла їх міль… Літом просушували на гарячому сонці… Дві хустки були відкладені на смерть: однією – зав’язували голову, другу- клали в труну…Цих кілька, що в мене залишилося від мами, – пахнуть мені не горіховим листям, не сухою лавандою- а материними добрими, теплими руками…Це пам’ять”, – йдеться у дописі.







7Днів
Переглядів: 772


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: