Головна » 2018 » Лютий » 4 » Відомий художник Євген Шпак отримав звання почесного громадянина Борщівщини

Відомий художник Євген Шпак отримав звання почесного громадянина Борщівщини

27.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1865
На 27-й сесії Борщівської районної ради 26 січня було присвоєно звання почесного громадянина району художнику із селища Скала-Подільська - Шпаку Євгену Михайловичу.

Шпак Євген Михайлович народився 1 квітня 1951 року в селі Олексинці Борщівського району Тернопільської області.

1958 – 1965 - навчався в Олексинській восьмирічній школі. 1968 закінчив Олексинську вечірню школу та отримав свідоцтво про середню освіту.

1969 – 1974 – заочне навчання на факультеті рисунку і живопису Московського народного університету мистецтв. Одночасно працював завклубом в селі Монастирок Борщівського району.

У 1971-1973 роках служив в армії, де активно займався наочною агітацією. Після служби в армії працював в Борщівській художній майстерні. У 1973 році призначений на посаду директора Олексинського Будинку культури. В 1974 році закінчив заочно Московський університет мистецтв.

З 1974 по 1995 рік служив прапорщиком на посадах начальника Будинку офіцерів та художника. Під час служби в армії організував 10 армійських персональних художніх виставок в містах Борщів, Львів, Мінськ.

Нагороджений 9-ма медалями, десятками грамот різних рівнів. Його роботи друкувалися в центральних журналах і газетах, був кращим армійським художником в Прикарпатському військовому окрузі.

В 1984 році у Львові Є. М. Шпаком було створено діараму битви військ Львівського корпусу повітряної оборони. Щорічна участь в армійських навчаннях відображалася в серіях пейзажів та портретів, створених в польових умовах. Перша персональна виставка була відкрита в краєзнавчому музеї Борщева в 1986 році. Згодом виставка відбулася в районному Будинку культури.

З 1995 року – військовий пенсіонер, член творчого об’єднання художників Борщівщини «Потік», що діє при Борщівському обласному краєзнавчому музеї. У 2001 році в тому ж музеї відбулася персональна виставка до 50-річного ювілею художника. У 2004 році персональна виставка митця відбулася в Художньо-меморіальному музеї Леопольда Левицького в селі Бурдяківці. А в 2006 році в трьох залах Борщівського краєзнавчого музею уже втретє організована персональна виставка, приурочена до 55- річчя художника.

У 2008 році в серпні вперше відбувається виставка в Скала-Подільському будинку культури, а потім в листопаді того ж року в Тернопільському обласному художньому музеї. Є. М. Шпак - постійний учасник обласного конкурсу імені Ярослави Музики, нагороджений дипломами та грамотами.

Євген Шпак один із найактивніших учасників мистецьких вернісажів. Крім пейзажів та натюрмортів, у нього з’являється ряд робіт на історичну тематику, зокрема: «Боже, Україну бережи», «Сталінський голодомор», «Смерть Олексинських патріотів», «Жертви Афганістану», «Страшний сон». Окремі роботи відтворюють пам’ятки архітектури, храми, старовинні замки: «Фортеця в Кам’янці-Подільському», «Скала-Подільська фортеця», «Скала-Подільський костел», «Скала-Подільська церква», «Скальний храм в Монастирку» та інші. Митець завжди прагне доступними йому засобами в картинах втілити власні задуми і своєрідне бачення реалій світу.

Творчість художника знайшла свого поціновувача. Окремі його роботи зберігаються в мистецьких колекціях музеїв Борщева, Скали-Подільської, Бурдяківців, Тернополя, Львова, в приватних колекціях в Києві, Львові та за кордоном в Білорусі, Росії, Німеччині, Франції, Польщі, Італії, Іспанії, Боснії і Герцоговині, Канаді, США.

В даний час Є. М. Шпак - постійний учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Його нагороджено почесними грамотами обласної державної адміністрації, обласного управління культури, почесною грамотою Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, дипломом першого ступеня загальнодержавної виставки м. Києва «Барвиста Україна», десятками інших дипломів та грамот. Про нього багато пише центральна, обласна та районна преса. Художник Євген Шпак занесений до Тернопільського енциклопедичного словника.

У 2011, 2012, 2013, 2014 роках – визнаний художником року в Борщівському районі.

З 2012 року працює директором Скала-Подільського краєзнавчого музею імені Мирослава Старицького, де був його засновником та ініціатором щодо відкриття.

Його картини з-поміж інших вирізняються цікавими знахідками і простотою, а тому й подобаються багатьом людям, що стикаються з його творчістю.

Переглядів: 1865


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: