Головна » 2018 » Червень » 26 » Відверта розмова з очільником Скала-Подільської ОТГ (Відео)

Відверта розмова з очільником Скала-Подільської ОТГ (Відео)

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1365
У п’ятницю, 22 червня, у Тернопільській філії Суспільного “ТТБ” відбулися #Звіти_Наживо. Черговим звітувальником в проекті запросили селищного голову Скала-Подільської ОТГ Мирончука Віктора.

Поставити своє запитання тернополяни могли завчасно у соціальній мережі Facebook за хештегом #Запитай_Мирончука та впродовж прямого ефіру за номерами телефонів студії телеканалу ”ТТБ”.

Першими темами звітів стали питання щодо висказування Віктора Мирончука, що дороги в Скала-Подільській ОТГ будуть через 26-28 років та розмір фінансування громади.

Оксана Максимлюк, ведуча: “В одному інтерв’ю, ви сказали, що дороги в Скалі будуть через 26-28 років. Як ви так рахували, що аж стільки часу потрібно на ремонт доріг?”

Мирончук Віктор: “Це було сказано іронічно. Тими темпами, якщо будемо робити по 150 метрів, це дійсно буде 26 років. Коли ми пройдемося, зробимо 1 км, а інший вже буде зруйновано. Потребує додаткового фінансування”.
— Стосовно додаткового фінансування. В минулому році було повернуто від громади 100 тис.грн. субвенції, бо не встигли освоїти!

— Більше. Повернуто було більше. Це одна з наших, не те, що біда, але те, з чим ми стикнулися, але могли уникнути – це повернення коштів в бюджет. Чомусь так стається, що ми працюємо зажаті в певні лещата. Виходить постанова, Уряд нам дає субвенцію на розвиток, постанова вийшла в квітні, потім йде процес виготовлення документації, потім тендерні процедури, і залишається кілька місяців аби освоїти ті кошти. В нас була проблема з тендером, ми запланували кошти на перекриття школи. Учасники тендеру мали порушення, не можна було визначити переможця. Інший тендер на школу провести не було часу і ми ці кошти спрямували на ряд проектів, щоб їх просто не втратити. Ми закупили техніку, дещо зробили, але частина коштів була повернута в державу. Нам болить кожна копійка. Можливо мені не вистачає освіти чи інтелекту. Але я дивуюся, чому не можна так, що громада кошти, які їй гарантовані державою, могла освоювати не галопом, не алярмом, як у нас кажуть, а просто тоді, коли це найбільш доцільно?!”.

Також Віктор Мирончук детально розповів про стан справ в громаді та інших об'єднань Борщівщини.

“В мене є можливість зараз звернутися, я хотів би трошки розставити крапки над «і» в ситуації, що склалася в нас в громаді, і в інших громадах Борщівщини, та й в цілому по області із забезпеченням невідкладної допомоги.

Парадоксальна ситуація. По-перше: чому? На якій основі? На скільки? Як відбувається закриття швидкої допомоги? Нам повідомили, що швидка допомога закривається на 2 тижні. Люди вирішили колективно піти у відпустку, бо так сталося… Я не знаю, чому так стається, напевно, відсутність фінансування. Навіщо створювати додаткову напругу? Можна було пояснити селищному голові, депутатам, людям? А то виходить, що в нас чутка, що вже закрилася швидка… От завтра в нас сесія і ми будемо це питання піднімати, будемо писати якісь листи, хай нас ознайомлять, яка ситуація зі швидкою, бо дійсно, люди праві. В нас і так ситуація зі смертністю, народжуваністю катастрофічна. Якщо ще в нас швидка буде доїжджати хтозна звідки….Хто мене дивиться, хто має на це вплив, будь ласка втрутьтеся і зробіть так, щоб в нас з цим питанням все було добре”, — сказав Віктор Мирончук.

Важливим питання було питання об'єднання сусідніх сіл в громаду

Ведуча: “Люди з с.Бурдяківці, бояться, що після приєднання до Скала-Подільської ОТГ, їх буде поглинено. Адже, в них на території є кар’єр. Вони побоюються, що майже всі кошти з нього йтимуть в центр, а селу залишаться рештки”.

— Побоювання мешканців зрозуміле. Але яким чином вони дійшли до такої точки зору? Може ця точка зору навіяна зі сторони? Тому що тенденції, які говорить про те, що доходи концентруються в центрі ОТГ, - немає. Фінансовий ресурс розприділятиметься так, щоб жодне село не відчуло, що воно в громаді чуже чи менш забезпечене. Те саме чекає наше сусіднє с.Бурдяківці.



Переглядів: 1365


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: