Головна » 2016 » Грудень » 9 » Відверте інтерв'ю з Христиною Яворською

Відверте інтерв'ю з Христиною Яворською

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 27
Переглядів: 3570
На фоні останніх земельних скандалів, які вкотре продемонстрували місцевому люду, що варто бути уважнішим у своєму виборі і постійний контроль влади має стати буденністю і обов'язком не тільки активістів, а й звичайних громадян, ми вирішили поспілкуватись з людиною, яка напередодні скандальної сесії разом зі своїми однопартійцями та однодумцями вирішила довести, що суспільний розголос та активна позиція здатні зупинити навіть цинічне розкрадання благ громади.

- Христино, доброго дня.

Привіт

- Скажіть, будь-ласка, чому ви вирішили балотуватись на голову громади?

ВО "Свобода" найстарша партія в Україні. Цьогоріч нам 25 років. На Борщівщині районна організація функціонує вже понад 10 років. В нас є дисциплінарний статут, структурна вертикаль. Власне, попередньо я не мала наміру балотуватись на посаду голови новоствореної громади. Адже це величезна відповідальність, яка потребує і часу, і зусиль, і відмови від іншої діяльності. Проте, пропозиція надійшла з обласного свободівського комітету. І враховуючи всю вагомість партійної дисципліни та покладених на мене надій людьми, яких я поважаю і маю за честь вважати авторитетами для себе, довелось все зважити та приймати рішення. Це рішення стало для мене для мене важким, але все ж я дала згоду. І тому сьогодні, щоб не підвести людей, котрі на мене покладаються, я спільно з командою однодумців працюємо для досягнення нашої мети: перемогти на виборах і реалізувати плани для створення успішної та заможної громади.

- Якими будуть ваші перші кроки, якщо ви переможете на майбутніх виборах?

Перше, що я планую зробити - це незалежний аудит діяльності міської ради за останніх, скажімо, 12 років. Себто перевірку всіх фінансових, соціально-економічних, господарських рішень, кадрових призначень, питань приватизації та продажу комунального майна тощо. Результати оприлюднити для публічного доступу. І при потребі прийняти всі відповідні міри для повернення коштів, майна громаді, притягнення до відповідальності винних у порушеннях. Нам необхідно звикати до відкритості та прозорості у діяннях. Обов'язково потрібно залучати громаду до процесу прийняття рішень, щоб кожен мав змогу відчути відповідальність за своє місто, село, за майбутнє, що чекає нас у залежності від тих чи інших прийнятих рішень. Вважаю, що було б чудово, якби ми зробили традицією такий аудит перед початком роботи кожного нового менеджера і після завершення його діяльності. Це давало б нам чітке розуміння, чого людина досягла і в чому "вузькі місця" її роботи, тобто недопрацювання і проблемні ділянки. Гаяти часу з цього приводу не можна. Треба відразу розуміти з чим нам доведеться працювати. Вважаю за невідворотну необхідність проведення такого аудиту будь-кому з перспективних кандидатів відразу після очолення громади. Знаю, що минулого року мій батько пропонував новоспеченому голові Борщева Роману Омеляновичу Сельському прийняти рішення про проведення аудиту. Проте той у силу, мабуть, суб'єктивних обставин відмовився від пропозиції.

- Чи готові ви співпрацювати в новостворенній раді з представниками інших політичних сил?

Щодо співпраці з іншими політичними силами. Вона необхідна для результативної діяльності. Але можлива лише у разі законності діянь та без будь-яких натяків на корупцію. Це головні мої принципи роботи. І в цьому питанні я безкомпромісна. Тільки йдучи по житті з цією безкомпромісністю я досягла того, чого досягла: отримала 3 вищі освіти в престижних ВНЗ, вигравала конкурси, працевлаштовуючись, крок за кроком приходила до поставленої у різні періоди життя мети.

- Ви юна 24-річна дівчина. Чи впевнені в тому, що зможете ефективно керувати великою громадою? Чи вистачить сил і завзяття?

Так, мені 24 роки. Я свідома того, що в багатьох аспектах не маю ще колосального досвіду. Але молодість - це "проблема", яка, на жаль, вирішується швидко. А досвід - питання часу. Проте перед стартом кампанії ми шляхом дискусій та мозкового штурму планували наповнення свого списку кандидатів у депутати. Тому сьогодні там як і представники молодої еліти, котрі попри молодість мають вищі освіти та досвід участі у війні, так і досвідчені підприємці, держслужбовці, фахівці різних галузей. Думаю, нам всім є чим поділитись одне з одним та напрацювати хороші результати спільної роботи. Окрім того, що стосується мого власного досвіду, то не зважаючи на вік я, як було сказано раніше, отримала 3 освіти, попрацювала менеджером з організації туристичних подорожей, рекрутером у IT-компанії, управлінцем готельного комплексу, а ще волонтерство та громадська робота. Сьогодні ж намагаюсь не лише перейняти всі аспекти тієї справи, яку своїми нервами, коштами та душею плекав мій тато, але й розвинути її.

- Чи правда, що ви збираєтесь у своїй роботі використовувати "детектор брехні"?

У нашій, свободівській тобто, програмі захисту українця є такий пункт стосовно прозорості влади та люстраційних процесів - використання поліграфу. То чому б і ні?! Занадто багато лукавості сьогодні. Можливо у викритті неправди й криється секрет розв'язання наших проблем. Уявляєте собі, скажімо, передвиборну кампанію без неспинного потоку брехні, без "гречки" і "пожертв" на індульґенції. Зараз це здається утопією, але ж прагнути треба завжди кращого.

- Сьогодні в Борщеві дуже багато політичних партій і проектів. Чи готові ви, а головне, чи є бажання бути лідером цілої громади, незалежно від політичних уподобань?

Політичні проекти з'являються і зникають. Істинні політичні сили функціонують і будуть. А громада повинна об'єднатись під єдино вірним жовто-блакитним знаменом. Тільки тоді ми справді зможемо назватись "громадою" зі спільними радостями і спільними проблемами, які лише разом долатимемо. Але все це стане можливим після перемоги над "українськими гнидами", а потім і "московськими вошами", як їм дав ймення Симон Петлюра.

- Що мотивує і надихає вас займатись волонтерством і громадською діяльністю?

Коли ти в житті стоїш на перехресті вибору стати космополітом і жити для себе, або йти дорогою реалізації національної ідеї і обираєш друге, звернути з цього шляху з кожним кроком вперед стає все важче. Мій прадідусь був січовим стрільцем і брав участь у бою під Крутами. Він загинув у камері-одиночці як політв'язень у таборах ГУЛАГу. Його жертва стала неоціненною: він не просто поклав життя, він залишив сиротами шістьох дітей. Прабабуся була засуджена до ув'язнення за законом "про три колоски", а реабілітована, як виявилось, за статтею "співпраця з УПА". Вони боролись у страшних умовах за майбутнє ненароджених. Тепер прийшов час і нам, що тоді були ненароджені, вкласти і свою лепту у цій боротьбі повстання еліт супроти повстання мас. Моєю мотивацією є банальне "дякую" від того, кому допоміг. З початком Революції Гідності я відкрила для себе, що робити світ кращим значно легше, ніж здається. Ці "дякую", посмішки людей, котрі стали друзями за весь час волонтерства та громадської роботи - це те, що не просто мотивує, але й надихає.

- Чому "Свобода" виступила категорично проти розгляду земельних питань вчорашньої сесії?

Насправді ВО "Свобода" не налаштована категорично проти земельних питань, особливо звичайних мешканців Борщева і краю, які мають право і дійсно повинні отримувати землю, щоб будуватись чи займатись городництвом і садівництвом. Ми двома руками за те, щоб борщів'яни отримували безкоштовно земельні ділянки. Це, доречі, було видно якраз з того, що на сесію впринципі прийшли лише свободівці. Однак, в нас є чітка позиція, що земельні питання, та ще й у такій кількості, не можуть розглядатися на останній сесії діючої каденції депутатського корпусу. Особливо дивно виглядає те, коли на останній сесії стоять питання виділення ділянок родичам самих депутатів. Тому в нас є бачення, що такого типу розгляд питань має бути перенесений до скликання нового депутатського корпусу. Окрім того у порядку денному були питання, вирішення яких, на мою думку, мало б для початку пройти громадське обговорення.

- І на завершення, чи хочете щось побажати нашим читачам у ці передсвяткові і такі холодні дні?

У ці дні бажаю всім нам сили духу зробити вірний вибір, бажаю не зламатись під натиском "вогню, води і мідних труб", миру, щирих усмішок і вогників надії у очах, адже вітер змін невпинно дме до України. Все буде в нас добре, адже ми Нація нескорених. Головне, не втрачати віри!

Переглядів: 3570


Коментарі

0
27 ОЛЕГ   [Материал]
Ратушняк Андрій, ага, аж смішно на рахунок анонімників, певне самі писали під парочкою ніків, а зараз граєте суцільне блоагородство...так що там на рахунок слизьких питань з Барною? Були домовленості чи ваші однопартійці дурять?

0
26 Ратушняк Андрій   [Материал]
Олегу, анонімщики у мене завжди асоціювались з вуаєристами, тими що люблять підглядати в щілини. Маєш що закинути конкретне, то назвись і говори, а так то ти всього навсього безіменний нік із завищеною самооцінкою.

0
25 ОЛЕГ   [Материал]
Партія УКРОП і не могла бути при владі, бо вона була нею створена, на місцях укропівці завжди злигаються з владою, підтримують і шукають для себе преференції...таке враження, ніби ви самий палкий опозиціонер, а ваші партійці готові кидатись на амбразуру заради захисту людей.

0
24 Ратушняк Андрій   [Материал]
Олегу, я спілкуюсь і з Олегом Барною і з його братом Степаном і з головою обласної ради і з керівниками всіх фракцій в обласній раді і готовий з тобою поспілкуватись якщо маєш якісь запитання чи пропозиції. Маєш якісь конкретні пропозиції чи претензії, я готовий вислухати, а в анонімних переписках не бачу сенсу.

0
23 ОЛЕГ   [Материал]
Ратушняк Андрій, опаньки, а ви хіба з Олегом Барною не ручкаєтесь при кожній можливості, хіба у вас більшості немає в міській раді, чи може на одну з сесій міської ради ви взагалі не приперлись в товаристві нардепа Барни, перед цим обговорюючи одне дуже важливе питання ? Не потрібно перед виборами грати роль опозиціонерів, це виглядає якось дурнувато.


1 2 3 4 5 6 »
Имя *:
Email *:
Код *: