Головна » 2018 » Квітень » 16 » Відверто для "Звістки": Андрій Ратушняк про держзакупівлі та Борщівську ДЮСШ

Відверто для "Звістки": Андрій Ратушняк про держзакупівлі та Борщівську ДЮСШ

23.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 1625
Минулого місяця, коли була скликана позачергова сесія Борщівської міської ради і керівництво міста вирішило внести на розгляд присутніх депутатів питання збільшення до максимальної позначки суми допорогових закупівель, багатьох таке рішення обурило. Деякі місцеві політики кинулись виправдовуватись, хтось вправлявся в софістиці та намагався за словесним блудом приховати істинні наміри. Інші відмовчувались і робили вигляд, що голосування за таку пропозицію - вигідне місту та людям рішення, що тепер діти у садочках точно не будуть голодати, хоча і до цього якихось страшних проблем не виникало.

Щоб прояснити ситуацію, яка схвилювала політичний бомонд краю та викликала неприйняття у багатьох дрібних підприємців та звичайних людей, ми вирішили поспілкуватись з депутатом обласної ради від партії "УКРОП" Андрієм Ратушняком, який погодився викласти "Звістці" власну позицію.

Пане Андрію, ви депутат обласної ради та фінансист з величезним досвідом, як на Вашу думку, чи дійсно підняття суми допорогових закупівель до максимальної позначки, а це 200 тис.грн, може вирішити проблему з закупівлею продуктів для дитячих садочків? Чи це лишень ширма і небажання працювати відкрито та прозоро?

Насамперед хочу сказати що система “Prozorro” є надзвичайно інноваційною, це одне з небагатьох реальних досягнень влади і показово, що інші країни починають використовувати такі системи державних закупівель, взявши за приклад нашу. Вже підраховано, що на рівні держави зекономлено десятки мільярдів гривень завдяки використанню “Prozorro”. Я особисто не раз переглядав на сайті державних закупівель ті заявки, по яких пройшли торги і переконався, що зменшення початкової ціни буває до 30%. Стосовно нижнього порогу суми закупівель, то я переконаний, що вона має бути не більше 10 тис.грн. Наприклад, Тернопільська ОДА встановила для всіх своїх структурних підрозділів нижній поріг закупівель в розмірі 3 тис.грн. від самого початку функціонування системи і ніякого колапсу не відбулось, навпаки економляться немалі гроші. Система “Prozorro” ефективно працює в тих організаціях, які щиро хочуть її використовувати для економії коштів, а не роблять ілюзію використання.

На Вашу думку, якою саме має бути сума допорогових закупівель і яка вигода для громади у її максимальному зниженні?

Стосовно рішення Борщівської міської ради про підняття рівня допорогових закупівель до максимальної величини 200 тис.грн., вважаю його абсолютно безпідставним. Зайшовши на сторінку державних закупівель можна переконатись, що інші бюджетні організації Борщева закуповують те ж м’ясо через “Prozorro” навіть на такі суми як 650 грн, і на 2800 грн, і на 5355 грн. А всі аргументи про неможливість здійснення закупівель через електронні торги дуже швидко будуть спростовані, оскільки вже сьогодні президент ініціює зниження допорогової величини закупівель на рівні 50 тис.грн. і відповідні зміни до закону будуть прийняті в найближчому майбутньому. Тому старання міської влади по підвищенню межі допорогових закупівель будуть марними. І я впевнений на 100%, що дитячі садочки Борщівської громади продовжать безперебійно функціонувати, а всі закупівлі будуть здійснюватись міською радою вчасно.

Багато з місцевих підприємців скаржаться на те, що у них фактично немає можливості брати участь в електронних закупівлях, а сотні тисяч гривень "освоюють" фірми з інших районів. Чи можливо якось виправити цю ситуацію?

Поряд з цим хочу зауважити, що недобросовісні керівники бюджетних установ вже навчились обходити систему “Prozorro”. Оголошують торги і прописують умови під конкретного продавця, коли інші учасники фізично не можуть виконати цих умов. І виграє не той, хто запропонував найнижчу ціну, а саме той, з ким домовились. Але тут є вихід, оскільки ці торги можна зупинити написавши відповідну скаргу в антимонопольний комітет і якщо буде доведено, що умови прописані безпідставно, то такого учасника зобов’язані зняти з торгів.
Стосовно допорогових закупівель, які проводяться Борщівською міською радою, то викликає здивування те, що купляють ті чи інші речі в підприємців , які зареєстровані в інших громадах та навіть в інших областях, при тому, що те саме можуть запропонувати підприємці, які зареєстровані в Борщівській громаді і сплачують тут податки. Вирішити цю проблему може депутатський корпус міської ради прийнявши рішення, яким буде регламентуватись порядок здійснення допорогових закупівель і в цьому рішенні передбачити надання переваги підприємцям зареєстрованим в Борщівській громаді.

Сьогодні Борщівська ДЮСШ опинилась у якомусь підвішеному стані, а керівництво закладу скаржиться на відсутність фінансування. На Вашу думку, як можна вирішити цю проблему, щоб наші діти і далі могли повноцінно займатись спортом та розвиватись?

Я мав дві зустрічі з міським головою по даному питанні. Основна його позиція, що міська рада не зобов’язана фінансувати ДЮСШ, оскільки балансоутримувачем є Борщівська РДА і також він не згідний з тими розрахунками які подала ДЮСШ на співфінансування. Після цього були батьківські збори, на які завітав і голова міста з секретарем, були присутні багато батьків, чиї діти займаються в спортивній школі. Всі сторони висловили взаємні претензії і вирішили сформувати ініціативну групу з батьків (в яку увійшов і я) і на наступний день спільно з керівником і бухгалтером ДЮСШ зустрітись в міській раді з головою міста і представниками фінуправління міської ради, щоб прийти до спільної позиції в розрахунках.

В ході зустрічі пройшлися по всіх позиціях, починаючи з енергоносіїв і закінчуючи заробітною платою і вийшли на погоджену цифру, яка мало відрізняється від початкових фінансових запитів спортивної школи за винятком того, що міський голова погодився профінансувати тільки період до 1 вересня, оскільки тоді будуть сформовані нові групи дітей і хочуть робити нові розрахунки. ДЮСШ подала новий запит (вже 5-ий по рахунку) в міську раду на фінансування в межах погоджених сум, це питання має бути винесене на чергову сесію і якщо депутати проголосують, то проблем з фінансуванням спортивної школи на період до 01.09.2018 року не буде, а на аванс за квітень гроші у них ще є. Вірю що міський голова дотримається слова і внесе це питання на розгляд сесії, але паралельно готуємо депутатське звернення про включення питання фінансування Борщівської ДЮСШ в порядок денний.

Хочу наголосити, що проблеми функціонування Борщівської ДЮСШ не виникло б на сьогоднішній день, якби їхні фінансові запити, як це передбачено законодавством та Регламентом міської ради, були б розглянуті бюджетною комісією і винесені на сесії міської ради. Депутати мають вирішувати чи потрібна спортивна школа громаді чи ні, такі рішення приймати одноосібно протизаконно, потрібно рахуватися із сім’ями тих 140 дітей з Борщівської громади, що займаються в спортивній школі.
Переглядів: 1625


Коментарі

0
1 Андрій Русенко   [Материал]
Щодо рішення міської ради по збільшенню розміру допорогових закупівель: хочу нагадати, що найбрудніші оборудки завжди намагаються прикрити начебто іннтересами дітей.

Имя *:
Email *:
Код *: