Головна » 2019 » Серпень » 29 » Вода на Борщівщині небезпечна для здоров'я і життя

Вода на Борщівщині небезпечна для здоров'я і життя

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2312
Цього року на вміст нітратів дослідили 590 взірців питної води із колодязів на території Тернопільської області. Із них 114 взірців (19,3%) не відповідали за нормативним вмістом нітратів.

Одним із безумовних лідерів у цьому шокуючому антирейтингу є й Борщівський район.

За інформацією ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України", перевищення вмісту нітратів було виявлено в: Борщівському - 61,8%, Заліщицькому - 63,4%, Підволочиському - 14,0%,Теребовлянському - 4,2%, Тернопільському - 25,0%, Чортківському - 16,8%, Гусятинському - 8,8% та Кременецькому районі - 5,8%.

В Бучацькому, Монастириському, Підгаєцькому, Козівському, Бережанському, Зборівському, Ланівецькому, Збаразькому, Шумському районах та м.Тернополі перевищень вмісту нітратів у питній воді із децентралізованих джерел водопостачання де проживають вагітні на останньому триместрі вагітності не виявлено.

Особливо небезпечна вода з надмірною кількістю нітратів для немовлят. Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.

Групи підвищеного ризику - немовлята віком до року на штучному вигодовуванні, також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.

Переглядів: 2312


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: