Головна » 2018 » Січень » 29 » Вода у третині криниць Борщівщини – небезпечна для здоров'я

Вода у третині криниць Борщівщини – небезпечна для здоров'я

23.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1773
Джерельна вода, оспівана в музиці і літературі, на практиці далеко не завжди виявляється кришталево чистою. З різних причин у водойму проникають забруднення, присутність яких видає неприємний запах, змінюється колір і смак.

За результатами соціально гігієнічного моніторингу, проведеного фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», приблизно четверта частина досліджених проб води криниць області не відповідає гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними та кожна п’ята проба – за мікробіологічними показниками. 17,2 % взірців води мали перевищений вміст нітратів. Відомо, що вживання питної води, або приготування їжі на питній воді, що містить понад 50,0 мг/дм3 нітратів є життєво небезпечним особливо для вагітних жінок та дітей до 3 років.

Найбільше перевищення нормативних рівнів нітратів у воді, яка використовується для приготування їжі вагітним жінкам та дітям до 3 років встановлено в Заліщицькому(54%), Борщівському (34,6%), Тернопільському (17,7%), районах.

Чому вода в колодязі може зіпсуватися? Ворогів у чистої колодязної води безліч. Це і стічні води, що просочилися в грунт, і різні хімікати, вживані в сільському господарстві, і весняний паводок, який може затопити колодязь, і навіть трупи тварин, які випадково потрапили всередину.

На якості води позначається і плин часу. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя пил, бруд і т. п. Дно і стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій і виділення токсичних речовин.

Поряд з основними забруднювачами ґрунту та підземних вод найбільш розповсюдженим та загрозливим є побутове садибне забруднення, головним чинником якого є недотримання санітарно-технічних вимог та відстаней санітарних розривів від потенційних джерел забруднення при будівництві та облаштуванні колодязів.

В зв’язку з цим, окремої уваги заслуговує питання правильного місця розміщення та облаштування криниць. Перш за все, потрібно звернути увагу на місце розміщення криниці, яке повинно бути на підвищеній місцевості, на відстані не менше 50 м від вигрібних ям, гноярок, ферм, інших джерел забруднення ґрунту.
Переглядів: 1773


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: