Головна » 2020 » Квітень » 7 » Вони працюють по 14 годин: на Тернопільщині є лише 4 вірусологи, які перевіряють на COVID-19 (ВІДЕО)

Вони працюють по 14 годин: на Тернопільщині є лише 4 вірусологи, які перевіряють на COVID-19 (ВІДЕО)

23.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1120
На Тернопільщині за вихідні практично не виявляють хворих на коронавірус. Останні дані про кількість лабораторно-підтверджених випадків щодо COVID-19 на сторінці обласного Лабораторного центру від 4 квітня – 160 випадків. Та ж сама цифра була і за неділю, 5 квітня і станом на ранок понеділка, 6 квітня. Пише Терміново.

Чому лабораторії не працюють на вихідних і доводиться чекати аж до понеділка, на це питання відповіла під час одного з прямих ефірів заступниця начальника відділу охорони здоров’я міськради Ольга Ярмоленко. За її словами, у нас всього 4 вірусологи, яким на вихідних також потрібно відпочити, адже вони вкрай завантажені роботою.

– Вони працюють з 8.00 до 22.00. Попередні тижні, дні вони закінчували роботу в 2.00-3.00. Вони живі люди і повірте, якщо вони вийдуть з ладу, просто не буде кому робити ці тестування, – каже пані Ярмоленко. – Хочу відзначити, що Тернопільській області пощастило, що в нас є така лабораторія, яку ми отримали за одним із проектів – американці вклали більше мільйона доларів на оснащення цієї лабораторії. Чому наша область в трійці лідерів за кількістю виявлених хворих? Бо ми багато тестуємо. Ми дуже скоро почали тестувати за рахунок того, що міськрада купила, а потім держава дала ці тести. І чим більше ми будемо тестувати, чим швидше будемо виявляти людей з позитивним COVID-19. І чим швидше будемо локалізувати захворювання, тим легше стане. Але до цього потрібна тотальна самоізоляція.

Як виявилося, і в неділю 5 квітня тернопільські вірусологи не мали вихідного. Як повідомив під час засідання Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев, 5 квітня тут працювала група експертів із Міністерства охорони здоров’я, які оцінювали стан лабораторної діагностики та можливості лабораторії.

– Наша лабораторія визнана такою, що може виконувати функції регіонального центру, – каже він. – Про це було повідомлено МОЗ, очікуємо якихось рішень стосовно підсилення матеріальної бази, можливо кадрової. Стоїть завдання стосовно 1000 досліджень за добу за участю 4 бригад.


Переглядів: 1120


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: