Головна » 2018 » Травень » 11 » Загублені в печері: як на Борщівщині рятували журналістів, які залишились без світла і з кажанами (відео)

Загублені в печері: як на Борщівщині рятували журналістів, які залишились без світла і з кажанами (відео)

28.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 2764
Як себе поводити, якщо в печері зникло світло чи зійшли з екскурсійного маршруту, тернопільських журналістів вчили рятувальники.

Це було випробовування на стійкість. Журналісти блукали віддаленими проходами печери "Кришталева", що у селі Кривче Борщівського району.



Навчання розпочали з розповіді про печеру та інструктажу. Як розповіли рятувальники, за рік печеру "Кришталева" відвідує близько 20 000 людей.



Журналістів поділили на дві групи. За сценарієм, одна група під час екскурсії залишилась в печері без світла, а інша - зійшла з традиційного екскурсійного маршруту і загубилась в печері. Журналістка "20 хвилин" була у складі другої групи. Екскурсовод нас відвів вглиб печери і, як потім ми дізнались, рятувальники справді не знали, в якій частині печери ми будемо. Тобто ми по-справжньому заблукали, якщо забути, що з нами був екскурсовод, який в цій печері буває кілька разів на тиждень і знає її вздовж і поперед ще змалечку - Юрій Галайчук. До того ж він є керівником гуртків Борщівського будинку дитячої творчості. У тому місці, куди нас привів екскурсовод, на диво, була вода. Вона скрапувала в посудину зі стін печери. Щоб навчання було більш реалістичним, у нас не було світла, лише свічка і сірники.



Як це було, дивіться на відео.



Поки ми чекали на рятувальників, екскурсовод показав нам своє улюблене місце в печері. Він навчає юних спелеологів і, коли вони готуються до змагань, відпрацьовують певні нормативи в печері, чекає їх у тому місці. Діти, як розповів чоловік, кажуть, що камінь, на якому він зазвичай сидить, - його ліжко. Добратись до нього людині без фізпідготовки - непросто. На тому камені є собака, яку Юрію Галайчаку діти зліпили з глини і стоїть вона там уже два роки.





Ще Юрій Галайчук, поки ми чекали на порятунок, показав, як працюють рятувальники в таких ситуаціях.



Щоб знайти нашу групу, рятувальникам знадобилось 35 хвилин. Після цього журналістам провели додаткову екскурсію.

Виявляється, в печерах є підземні табори для спелеологів. Виглядає він так: стіл із глини, сидіння та місце для відпочинку.

А ще в глибині печери стіни виглядають по-іншому, ніж на екскурсійному маршруті. Як пояснюють спелеологи, під час екскурсій люди торкаються стін руками, нищать їх, пишуть різні надписи, відповідно кристали затираються і не так блищать.



Якщо в печері побачите кажанів - не бійтесь їх, вони, як виявляється, невинні створіння. Вони не кусають людей, крім тих кажанів-вампірів, які п'ють кров тварин. Але в "Кришталевій" таких немає.

На екскурсію в печеру в жоднму разі не взувайте взуття з плоскою підошвою. Зручне для печер взуття, як радять екскурсоводи, повинне бути з рифленою підошвою. З одягу найкраще підходить комбінезон, можливий варіант - роба. Одяг має бути теплим, бо в печері постійна температура повітря - 11-12 градусів. Є і спеціальне взуття та одяг для туризму. На голову обов'язково візьміть каску з ліхтарем. Не забудьте ще додатковий ліхтар і не економте на них. Якщо китайський ліхтар перестане працювати посеред печери і ви залишитесь без світла - буде зовсім не смішно. Тому ще беріть свічку і герметично запаковані сірники, бо в печерах підвищена вологість.

Ходити в печерах потрібно на напівзігнутих ногах, а, якщо падаєте, то старайтесь впасти на п'яту точку. Під час навчань у печері "Кришталева" екскурсовод та рятувальники постійно наголошовували на тому, щоб ставити на глиняні, а не на каміння, бо можна посунутись і впасти.

Якщо ви загубились в печері, відстали від групи - в жодному разі не намагайтесь вибратись самі. Залишайтеся на тому ж місці. Вас знайдуть. І не кричіть, бо вас не почують. В печері "Кришталева" звук чутно максимум на кілька метрів.

Перед входом у печеру "Кришталева" є дві камери, які фіксують хто зайшов в печеру, та хто вийшов. Самостійно, по одному в печеру заходити не можна, задля власної ж безпеки. Якщо ви вирішили організовано групою піти в будь-яку печеру, то варто про це повідомити місцевим спелеологам та рятувальникам.

Джерело: 20Хвилин
Переглядів: 2764


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: