Головна » 2018 » Лютий » 10 » Заради любові: як з'явилася борщівська вишивка

Заради любові: як з'явилася борщівська вишивка

27.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 1487
Напередодні Дня святого Валентина особливо приємно згадувати історії кохання, які доводять, що це почуття все-таки головне в житті. Однією з найбільш повчальних, хоч і дещо сумною, є легенда про виникнення відомої в усьому світі борщівської вишивки, якої без справжнього кохання просто не було б.



Іван Гончар, Народні типи в національному вбранні Південної Тернопільщини с. Іване-Пусте, 1975, фрагмент


Характерна риса борщівської вишивки - це домінування в ній чорного кольору. Інші відтінки, в основному контрастні, використовуються лише для виділення контурів малюнка. І саме поява чорного пов'язана з історією кохання. За народними переказами на Борщівський край протягом декількох століть (XV-XVII ст.) постійно нападали татари, брали місцеве населення в полон, знищуючи села. В результаті однієї з таких атак все чоловіче населення одного села було винищено, а жінки в знак скорботи за загиблими дали обітницю носити траур протягом декількох поколінь. Історики розповідають, що протягом семи поколінь в тому регіоні навіть на церковне вінчання молоді дівчата одягали сорочки з чорною вишивкою.



Модель - @les.nyc в вышиванке Varenyky Fashion; фото - @roman.makhmutov




Стилист @liza.gryvkovska в вышиванке Varenyky Fashion, фото - @ninafetch




Модель - @les.nyc в вышиванке Varenyky Fashion; фото - @roman.makhmutov


Ще одна характерна риса борщівських вишиванок - це щільний візерунок, який прикрашав практично весь рукав. Завдяки йому сорочка виглядала одночасно урочисто і стримано. Останні екземпляри тих самих борщівських вишиванок, створених у скорботі, датуються 1920-ми роками - саме в цей час жило сьоме покоління жінок, які дотрималися слова своїх предків.











Дизайнер бренду Varenyky Fashion Оксана Лебедєва розповідає, що ця історія любові і вірності справила на неї незабутнє враження і в новій колекції вона зробила акцент саме на борщівську вишивку: "Вчинок жительок Борщівського краю - це справжній подвиг, який яскравіше будь-яких слів характеризує душу і характер української жінки. В нашій колекції ми якраз хотіли нагадати про цей важливий історичний факт і заодно показати, як ця вишивка може знайти себе в сучасному міському гардеробі ".



Увійшли в нову колекцію різноманітні сукні-вишиванки, які виконані не тільки з льону або бавовни, а й теплої вовни. А родзинкою колекції стали напівпрозорі блузи, прикрашені щільною борщівською вишивкою, що стало справжнім викликом для команди Varenyky Fashion, яка прийняла його блискуче.







Джерело: Vogue UA

Переглядів: 1487


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: