Головна » 2021 » Березень » 29 » "Знищення Дністра ГЕСами стане реальною загрозою": активісти з Борщівщини б'ють на сполох

"Знищення Дністра ГЕСами стане реальною загрозою": активісти з Борщівщини б'ють на сполох

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 0
Переглядів: 864
Небезпека пов‘язана з будівництвом каскаду ГЕС на Дністрі, як виявилося, нікуди не ділася. Що далі буде з перлиною Тернопілля?

«У програмі розвитку гідроенергетики до 2026 року передбачено будівництво каскадів 6-ти гідроелектростанцій на Верхньому Дністрі, причому остання передбачена була між Горошовою та Устям, що означає що села громади нижче по Дністру залишаються фактично без води. І рішенням селищної ради, і Тернопільською і Івано-Франківською облрадою були прийняті рішення про мораторій на це будівництво. Проте за неофіційною інформацією у 2021 році у Чернівецьку область надійшли листи про перспективи включення будівництва каскаду ГЕСів на Верхньому Дністрі в програму «Велике будівництво», — пише у спільноті «Врятуй Дністер від ГЕС» Антоніна Гошовська.

За її словами, природозахисники та небайдужі мешканці довколишніх сіл останні два тижні спостерігають біля Горошови дивну активність і чужі машини на київських номерах (по базі вони не існують). Мовляв, невідомі люди ходять вздовж Дністра, фотографують, вимірюють, запускають великі професійні квадракоптери. А як тільки місцеві намагаються підійти і поспілкуватися, швидко збираються і їдуть геть.

Тим часом в Держекоінспекції Тернопільської області кажуть, що «Укргідроенерго» тимчасово відмовилося від планів будівництва каскаду ГЕС.

До слова, Тернопільська обласна рада попереднього скликання створила комісію щодо вивчення питання будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі. Тоді була напрацьована велика кількість документів, експертних висновків, наукових заключень, які підтверджують те, що будівництво такого каскаду ГЕС завдасть непоправної шкоди і природі, і клімату, і людям.

«Було обґрунтовано підтверджено, що таким будівництвом буде знищена наша природна перлина — Дністровський каньйон. Крім того, будуть затоплені досить значні території, що завдасть шкоди людям і цілим населеним пунктам, доведеться відселяти людей, частково поміняється клімат, який на сьогоднішній день дозволяє вирощувати ранні овочі в даному регіоні», — констатує начальник Держекоінспекції в Тернопільській області Роман Нитка.

Втім, наскільки довго питання будівництва каскаду ГЕС на дністрі буде знято поки невідомо. Наразі ж там жодні роботи не проводяться. Та громадські активісти просять людей бути уважними та повідомляти про підозрілих осіб, аби не дозволити знищити Дністер.

«Дуже прошу всіх Вас у Ваших селах бути уважними, слідкувати що відбувається, підходити як таке бачите, не боятися спитатися що роблять і навіщо, фотографувати машини та те що роблять, рибпатрулі чи екоінспектори так себе не ведуть! Якщо ми не почнемо відстежувати такі речі, то й оглянутися не встигнемо як без нас понаприймають незаконних документів, погодять їх без нашого відома з керівництвом громад і знищення Дністра ГЕСами стане реальною загрозою!!!», — зазначає у соцмережі «Фейсбук» Антоніна Гошовська.



Тернополяни
Переглядів: 864


Коментарі

Имя *:
Email *:
Код *: