Головна » 2022 » Січень » 17 » Безкоштовна КТ та аналізи: хворі з Борщівщини мають право не платити за коштовні процедури

Безкоштовна КТ та аналізи: хворі з Борщівщини мають право не платити за коштовні процедури

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 4584
Дуже часто трапляється так, що жителі Борщівщини, які самі опинились в медичному закладі чи їхні родичі були госпіталізовані з різними недугами, у важкому стані на фоні інфарктів та інсультів, чи з COVID-19, вимушені платити за дороговартісні аналізи у приватних лабораторіях Борщева чи проходження комп'ютерної томографії з власної кишені. Часто, позичаючи кошти чи витрачаючи останні заощадження.


Однак, мало хто знає, що більшість з цих послуг є безкоштовними та оплачуються за рахунок коштів, які отримує Борщівська міська лікарня з державного бюджету, а зокрема від Національної служби здоров'я України.

В минулому році, даючи інтерв'ю журналістам, в.о. голови Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Андрій Віленський відзначив наступне:

Те саме й щодо критичного обладнання: ми вимагаємо не просто поставити галочку про його наявність при поданні пропозиції, а підтвердити цю наявність. За відсутності власного обладнання можна представити договір підряду, коли на території закладу є, наприклад, приватний КТ, що за домовленістю із закладом безоплатно обслуговує його пацієнтів.

Успішні приклади співпраці КНП та приватних медичних компаній є, зокрема, на Київщині. Так працюють у Білоцерківській лікарні № 2 та Фастівській ЦРЛ. Пацієнти мають змогу безоплатно пройти обстеження на КТ-апараті приватних центрів, розташованих на території цих лікарень.

Бо ми сплачуємо закладу за цю послугу, а заклад вже повинен розрахуватися зі своїми контрагентами.


Зокрема, кілька місяців тому на порталі Міністерства охорони здоров'я України, попереджуючи про чергову хвилю коронавірусу, йшлось про те, що серед основних вимог до закладів, в яких здійснюватимуть лікування хворих, повинно бути забезпечено проведення лабораторних та інструментальних досліджень у закладі або на умовах договору підряду.

І якщо допитливий читач гадає, що Борщівська міська лікарня не укладала відповідних договорів підряду з приватними організаціями, то він дуже сильно помиляється.

Редакція "Звістки" вирішила проаналізувати договора між медзакладом КНП "Борщівська міська лікарня" та НСЗУ, щоб пролити світло на цю ситуацію і, можливо ця інформація буде корисною для тих, хто опинився у скруті чи захворів. Для цього ми проаналізували чималий масив інформації з доступних джерел та державних інституцій.

На початку 2021 року відповідні договори, як свідчать документи з порталу НСЗУ, були укладені між уже згадуваним керівником Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Андрієм Віленським та керівником Борщівської міської лікарні Віталієм Гладким.


При цьому, не маючи дороговартісного обладнання для проведення комп'ютерної томографії та, можливо, реактивів і обладнання для проведення лабораторних досліджень, КНП "Борщівська міська лікарня" уклала договори підряду з відомою приватною лабораторією "РУМЕД-Т", яка функціонує в поліклінічному корпусі медичного закладу, а також з підприємцем Мальонкою Романом Євгенійовичем, який буквально два роки тому відкрив приватний кабінет комп'ютерної томографії на одному поверсі з кабінетами адміністрації медичного закладу.

Саме ці дві приватні структури значаться в договорі НСЗУ та КНП "Борщівська міська лікарня" в якості підрядників при наданні таких послуг, як "Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19", "Медична допомога при пологах", "Медична допомога при гострому мозковому інсульті", “Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій”, “Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах”.

Уявляєте собі, більшість пацієнтів, які потрапляють в стіни медичного закладу та потребують госпіталізації, мають право на безкоштовні аналізи та обслідування, вартість яких часом сягає кількох тисяч гривень. При цьому, кошти приватним структурам виплачуються самою лікарнею, а медичний заклад отримує їх з державного бюджету. В свою чергу державний бюджет наповнюється з наших з вами податків, з податків рідних і близьких, дітей та батьків. То навіщо ж сплачувати двічі?

Для цього лишень потрібно, щоб лікуючий лікар видав електронне направлення на проведення аналізів чи томографії у відповідного підрядника, з якими Борщівська міська лікарня уклала договори.

клікнути на зображення, щоб збільшити







Переглядів: 4584


Коментарі

0
1 Ірина   [Материал]
Думаю що обрані і рідні начальників, а також родичі лікарів проходять ці процедури безплатно. А прості люди мусять платити, бо їм ніхто не каже

Имя *:
Email *:
Код *: