Головна » 2017 » Квітень » 13 » Борщівські "свободівці" закликають до останнього боротися за збереження лікарні

Борщівські "свободівці" закликають до останнього боротися за збереження лікарні

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 3567
Сьогодні разом з представниками з Борщівщини, з т.в.о. голови районної ради Андрієм Русенком, депутатом Борщівської міської ради Анатолієм Стодолою були в Чорткові на зустрічі, присвяченій медичній реформі та створенню Чортківського госпітального округу. Близько 2 годин ми слухали про "плюси" і "перспективи" такого реформування у всій красі, струшуючи локшину з вух, - розповіла "свободівка" Христина Яворська.

Ейфорія і ентузіазм проявлялись то в одному кутку залу, то в іншому: хтось постійно позіхав, хтось сопів у напівсні. Прокинулись всі після запрошення головного лікаря Чортківської ЦКРЛ на вечерю в ресторан "Гетьман", де "остаточно мали бути вирішені всі незручні і неврегульовані питання реформування". І це в страсний четвер!

Після незначних дискусій наближалась робоча зустріч до завершення, проте все таки не всіх переконали обласні спікери. Моє запитання було останнім, бо очільники району і громад мовчали, хоч, думаю, питання лікарні допікає всім нам. Але мабуть брати-Барни не дали дозволу запитувати про те, що може поставити їх як ставлеників бепепе у незручне становище. Ця от реформа взагалі викликає масу питань і протиріч. Наприклад, є там прописаний такий принцип, що максимальна тривалість доправлення пацієнта повинна становити 60 хвилин, а максимальна відстань - 60 кілометрів. Питання наступне, хто ж прораховував географію цієї новації!? Є на Борщівщині Окопи і Боришківці, є Бабинці і Трубчин. То які 60 км?! Від Окопів до Чорткова близько 100 км. А хто відповідатиме за смерть хворого, який може не пережити дороги? А хто ґарантує за час, котрий відводиться на реалізацію реформи відремонтувати дороги? Яскравий приклад дорога до Бабинців, якою пересуватись не просто не можливо, але і страшно. Чи дорога до Худиківців. А хто фінансуватиме придбання автотранспорту для такого транспортування? А куди підуть "оптимізовані" лікарі та медперсонал? Спочатку за запитання мені подякували. Але вже після того, як жодної чіткої відповіді, окрім переливання з пустого в порожнє, мені так і не дали, а я знову повторила запитання, мене не так ввічливо намагались присадити зі словами типу "не медик - не рипайся". Хоча до того розповідали, що голови рад, адміністрацій, депутати повинні доносити "зерна істини" про таку необхідну і таку єдино вірну реформу до людей у своїх населених пунктах. Важко доносити те, в що сам мало віриш. Словом, коли я втретє попросила пояснити, яким все таки чином вписується відстань у 100 кілометрів у принцип "до 60 кілометрів", мені відповіли, що якщо я така аж цікава особа, то можу приїхати до Тернополя, звернутись в управління охорони здоров'я (чи як воно там) і сам його очільник мені все це доступно пояснить. Але чомусь сьогодні він не спромігся на пояснення. Сумно!

У виступах говорили про якісь радянські реформи, блаблабла. Словом, завершила я своє запитання побажанням від покоління народжених у вільній Україні: "Чим довше, товариство, вирішуватимете питання, що стосуються майбутнього українців у всяких там "гетьманах" - ресторанах на об'їзних - тим менше довіри залишатиметься до вас і віри у всі ваші псевдореформи". А до автора слів про те, що я не медик і щоб не задавала питань з цієї причини, до пана "обласного начальника охорони здоров'я" хотілося б апелювати: людина у МОЗ, котра займається цією реформою, в яку ви свято вірите чи намагаєтесь переконати в цьому себе і оточуючих, теж не медик, а всього лише менеджер.

Пропоную громаді району згуртуватись і до останнього боротися за свою лікарню. Бо люди, котрі називають себе реформаторами, або погані фахівці, або погані брехуни, - зазначає депутат фракції ВО «Свобода» Христина Яворська.

Переглядів: 3567


Коментарі

0
1 олег шішка   [Материал]
На мій погляд, як би це не було болісно зараз, але реформа мала би на меті саме зруйнування цієї совкової медицини (окрім економії бюджету бідної соціальної держави, яка веде війну і в той же час виплачує субсидії (ренту олігархам) за газ).
Можете мені заперечити, але для чого нам "безкоштовна" медицина з шаленими хабарями, корупцією та повною безкарністю тих, хто клявся Гіпократом.
Натомість краще вже зруйнувати це гніздо пороку, щоби на пустому місці достойні та чесні могли збудувати нові відносини. Платні, але вже по законах капіталізму, а не соціалізму - до нього Україні ще так далеко, як до Франції чи США.
Візьміть за приклад стоматологію, згадаймо - після розпаду совку зуби можна було лікувати лише в поліклініці, а що зараз? Ніхто в своєму розсуді сьогодні туди не піде та, мабуть, і не має до кого.
Нам прийдеться все будувати з початку. Так само як і з колгоспами - спочатку зруйнувати, а потім формувати нові форми управління землею.
Звичайно, що про людей в такі важкі перехідні часи також не треба забувати. Мені здається, що державним медикам варто було би розробити свою мапу підпорядкування віддалених населених пунктів до найближчих лікарень (хоспісів), а не за адміністративним складом.

Имя *:
Email *:
Код *: