Головна » 2021 » Грудень » 28 » "Це моє кредо": Борщів'янка Уляна Романська створює унікальні ляльки-мотанки

"Це моє кредо": Борщів'янка Уляна Романська створює унікальні ляльки-мотанки

26.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 2363
Рік, що минає, не лише приніс нам нові відкриття, чергові політичні потрясіння, спортивні досягнення, а й познайомив з чудовими людьми, які раз за разом підтверджують, що серед нас, зовсім поруч, чимало талановитих та дуже обдарованих людей.

Без перебільшення, однією з таких яскравих, дуже щирих та непересічних особистостей є борщівська майстриня Уляна Романська, з якою редакції "Звістки" вдалося поспілкуватись та дізнатись більше про її шедевральні роботи та надзвичайно цікаве автентичне захоплення.


Уляно, скажіть, з чого почалось ваше захоплення авторською лялькою і що саме надихнуло на створення таких шедеврів?

Авторська лялька -- це моє нове захоплення. Мотивацією було саме те, що це щось,
чого я раніше не робила. Почавши створювати ляльки, зрозуміла, що це моє кредо та покликання.


Чи пам’ятаєте свою першу ляльку?

Звичайно, що пам'ятаю свою першу роботу. Однак це була не одна лялька, а серія сучасних ляльок-мотанок створених до Дня незалежності. Серед них одна велика в ріст людини лялька з колосся "МОЯ УКРАІНА". Вона вся створена з природніх матеріалів: спідниця з колосся, прикрашена букетами квітів з листя кукурудзи, такий же віночок, сорочка розшита орнаментом з квасолі, коралі з кісточок абрикос, гудзики на киптарику з грецьких горіхів, наповнювач - пахуче сіно скроплене ефірними оліями. Україна неймовірно багата і щедра... Тому, безперечно, можу сказати, що натхненням до творіння став День народження нашої України. З цього все почалось.




Усі ваші роботи, скажу без зайвої компліментарності, дуже оригінальні та унікальні. Звідки черпаєте натхнення і нові ідеї?

Усі мої ляльки - це образи, який я бачу внутрішнім поглядом. Кожна з них має свою назву, що відображає її сутність. І існує в ексклюзивному варіанті. Найбільшим натхненням є, звичайно ж, сама природа. Осінні творіння відрізняються від тих, що були створені у сонячну та літню пору. Ну а ляльки, які створюються саме зараз у зимовий час, до новорічних та Різдвяних святкувань....тут є, де фантазії розгулятися. Завершений об'ємний проект "ВЕРТЕП", в який входить тринадцять персонажів. На стадіі завершення проект "ВЕЧОРИ НА ХУТОРІ ......" з дуже яскравими героями.





Скільки часу потрібно для створення однієї ляльки і чи дорогі матеріали для її виготовлення?


Для оригінальної ляльки і матеріали потрібні оригінальні. Особливо, якщо вони виконані в етнічному стилі. Тому можу сказати, що навіть звичайні на перший погляд матеріали мають надзвичайну цінність, якщо це бабусина вишивка чи хустина, або ж намисто, яке носила мама, та власноруч старанно гаптоване мереживо. Скажу більше, в кожну зі своїх робіт я вкладаю не тільки матеріальне, в першу чергу - це моя душа. А часу на створення кожної роботи витрачається дуже по-різному, усе залежить від складності та оригінальності.

Наскільки сьогодні популярні такі ляльки і чи існує попит на такий хенд мейд?

Такі ляльки є досить популярними, а кожна майстриня має свій оригінальний почерк. І, мені здається, що саме від цього залежить попит. Важливо створити щось, що буде не тільки не схоже на роботу іншого майстра, але й не схоже на власну попередню роботу, постійно вдосконалюючи свою майстерність.



Переконаний в тому, що мотанка несе в собі тепло людських рук і любов, з якою створена. Особливо це помітно у ваших дуже яскравих роботах, які випромінюють якусь дуже позитивну енергію. Скажіть, чи важко розлучатись зі своїми роботами?


Кожна моя лялька є оберегом. Я маю велику насолоду від того, що мої творіння приносять комусь радість та задоволення, викликають посмішку на обличчі, тішать людей. Тому я щиро та з відкритим серцем розлучаюсь зі своїми роботами. Щиро дякую Сашко за вашу цікавість до моєї творчості і хочу побажати усім добра, краси і, звичайно ж, здійснення заповітних мрій!


Переглядів: 2363


Коментарі

0
1 Петро   [Материал]
В творчості Хрестинки домінує добро і талант.
Дякую і вітаю з новими звершеннями.

Имя *:
Email *:
Код *: