Головна » 2020 » Жовтень » 2 » Ярослав Кучер: "В Борщівській громаді, за що не візьмись - все буде грандіозним"

Ярослав Кучер: "В Борщівській громаді, за що не візьмись - все буде грандіозним"

20.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 3
Переглядів: 2424
Ярослав, на Борщівщині вас знають не тільки як успішного старосту, а й як любителя висоти. Скажіть, небо реально манить?

Я хотів літати все своє життя. Відчуття польоту для мене це щось неймовірне, приблизно як почуття між чоловіком і жінкою. І любов до неба за мої 44 не згасла.

Ще більше додає впевненості і сил в розвитку те, що я не сам. Час від часу до нашого аероклубу долучаються шанувальники неба. В нас навіть є члени клубу з інвалідністю (на візках), Для них пишемо окремий проект, який дозволить відчути управління літаком в небі. За нашу ідею береться Київський авіаційний завод «Аеропракт».

Ви мабуть дуже наполеглива і цілеспрямована людина, якщо вдалось у нашому маленькому містечку створити дієвий клуб легкомоторної авіації. Чи плануєте і далі працювати над розвитком малої авіації на Борщівщині?

Обов’язково будемо розвивати малу авіацію на Борщівщині. Бо багато сил вже вкладено і багато людей цього хочуть. В планах розвиток пожежного патрулювання, медичної авіації, допомога поліції, авіаційні туристичні маршрути.


Скажіть, за останні роки що вдалось зробити в селі, які речі вдалось реалізувати? Можливо з чимось виникли проблеми?

За час роботи на посаді голови сіл Мушкатівка та Слобідка провів силу-силенну зустрічей не тільки зі всіма керівниками Борщівської ОТГ, а й району, області, держави. Що здивувало? Більшість з них не вірять, що громада може відійти від гібридного радянського життя. Вони просто просиджують свій робочий час в кабінетах. Зараз, на різних рівнях, керують громадою люди пострадянського періоду. І їх таке життя влаштовує. А мене ні.
Моя фішка в тому, що все що зроблено, зроблено разом з мешканцями моєї громади. Ми постійно скликали сільські збори, організовували громадські слухання, проводили опитування. І так окреслювались першочергові завдання:

-збирання, сортування, вивезення твердих побутових відходів
-освітлення усіх вулиць, парків, пам’яток культури
-капітально відремонтовано частини двох вулиць
-збудовано дитячі майданчики
-моя гордість - це завод з переробки ПЕТ-бутилок і іншого пластику. Проект з будівництва якого затверджено консультантами програми «ДОБРЕ» у Вашингтоні. Він буде побудований в с.Слобідка Мушкатівського старостинського округу. Не знаю, чи може похвалитись такими досягненнями якесь інше село громади.

Після об’єднання в ОТГ я почав співпрацювати з ЗУРЦом (Західно-українським ресурсним центром), який проводив навчання керівників і спеціалістів органів місцевого самоврядування, підприємців. Я був всюди. На всіх навчаннях, на обміні досвідом в Україні і за кордоном. Я просто цим жив. Відчуття жити по-іншому окрилило мене, повертатись до радянщини не збираюсь, не зможу.

Окрім роботи в Мушкатівському старостинському окрузі я беру активну участь у розвитку всієї Борщівської громади. За участю громадської організації «Борщівський спортивно-туристичний аероклуб «Ластівка», в якій є засновником і керівником, реалізовано декілька проектів з залученням завнішніх інвестицій. А саме: створення туристичного сайту Борщівської ОТГ, придбання фото, відео апаратури, оргтехніки, квадрокоптера з камерою.
Не всім подобається моя активність в такому напрямку. Адже моя діяльність зачіпає інтереси керівництва різних рівнів громади, району, області. Інтереси тих, котрі не хочуть змін.

Тому мені заборонили їздити на навчання, зменшили фінансування старостинського округу, знизили якість надання комунальних послуг. Ось нещодавно недофінансували встановлення дитячого майданчику по вул. Шевченка в селі Мушкатівка. Сумно, що за таке важливе для дітей і батьків питання через політичні амбіції не голосували навіть депутати з нашого рідного села. Але це не лякає, бо сталось це тепер, коли наша команда вирішила перемогти на місцевих виборах.

Знаю, що Ви балотуєтесь на голову громади. Маєте якісь грандіозні плани на посаді керівника? Які речі чи проекти хотіли б реалізувати?

Плани? Після перемоги на виборах ми зробимо «СТОП». Зупинимо байдужу текучість життя Борщівського органу місцевого самоврядування. Проведемо моніторинг всього і всіх. Вийдемо на конкретні цифри у всіх галузях і напрямках. Затвердимо план виходу з кризи. Оцифруємо і закинемо в програму всі архіви і все що можна перевести в цифру. Створимо медійний майданчик з дискусій і обговорення мешканцями громади проблем, вирішення першочергових, на їх думку, завдань. Бюрократична і паперова робота буде мінімізована. ЦНАП працюватиме он-лайн.

Чому нам це вдасться? Бо в інших громадах це зроблено. Зокрема в Дрогобицькій, де я був на обміні досвідом.

І взагалі, в Борщівській громаді, за що не візьмись - все буде грандіозним.

На сьогоднішній день 9 кандидатів бере участь у виборах на голову громади. Кожен йде з якоюсь програмою і пропозиціями. А що готові запропонувати виборцям Ви?

Так, йде на вибори 9 кандидатів. Але майже ніхто з них не скаже, що ми готові з першого дня кардинально змінити підхід до управління Борщівською об'єднаною громадою. Навіть скажу більше – вони не вірять, що це можливо. В програмах більшості з них відсутня конкретика та прагнення приймати рішення, які можуть не сподобатись політичним опонентам. Я ж розумію, що інакше змінити щось на краще в Борщеві та селах громади не вдасться. Адже тільки вийшовши із зони комфорту та почавши працювати не покладаючи рук, можна зробити громаду успішною і процвітаючою, можна залучати інвестиції і розвивати інфраструктуру.

Чому саме від «Свободи» йдете на вибори?

Чому «Свобода»? Бо я в душі і в житті вільна людина…

Мене ріже без ножа керівництво громадою ставлениками місцевих олігархів, маріонетками новостворених партій чи фарбованими лисами.

Вважаю, що тільки наш український, до глибини душі гайдамака, з поміж таких же наших, зможе відчути непрості настрої українського суспільства. І тільки він об’єднає нас і не дасть втратити сутність вікової боротьби за щасливе українське життя на нашій Богом даній землі.

Переглядів: 2424


Коментарі

0
3 Юрій   [Материал]
Був нещодавно в мушкатівці звідки мої предки.
Було приємно бачити метрів 200 асвальтованої дороги в бік ставка.
Ото і все.
Криницю коло дороги біля церкви навіть знищили і встановили на ній якесь неоковирне доробало.
Там 100 років можна було відпочити в затінку, напитися води, помити руки.
Знищили.

0
2 Петро   [Материал]
Маємо змінти на чергових виборах місцеву вдаду. Яка не компетентна,не професійна,чужа боршів"янам...Представляє комсомольсько-бандитську владу.
Не буде помилкою,якщо оберемо головою ОТГ Ярослава Кучера.

0
1 Дуплавий Володимир   [Материал]
Та коли Славко збирається виконувати обіцянки, як він постійно в своєму літачку літає з людьми заробляє гроші. Свободи давно немає в районі та й по Україні відтяпали свої статки тай сидять по норах.
Славку лишай ту політику тай пильнуй літак поки конкурентів немає!

Имя *:
Email *:
Код *: