Головна » 2020 » Лютий » 25 » Китайське забруднення у Чорткові. Чи потрібен нам китайський завод?

Китайське забруднення у Чорткові. Чи потрібен нам китайський завод?

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 1586
Як відомо китайські інвестори мають намір побудувати у межах індустріального парку міста Чорткова «Chortkiv-West» завод з переробки кукурудзи. У подальших планах – ще два. На першому заводі виготовлятимуть фруктозу (орієнтовні розміри земельної ділянки, яка необхідна для цього, – 15 га), на другому – лізин (натуральна харчова добавка, здебільшого для тварин), на третьому – глютамінову кислоту (теж харчова добавка, використовують як підсилювач смаку). Для будівництва трьох заводів максимально може знадобитись 75 га землі», - заявив міський голова п.Шматько, коментуючи наслідки перемовин із китайською стороною.

Концентрація вуглекислого газу у атмосфері планети вперше за останні 800 тисяч років перевищила позначку 415 мільйонних часток. Забруднене повітря не лише спричиняє глобальне потепління, а й провокує різноманітні захворювання у людей. Така ситуація є нечуваною.

Зростання кількості сполук-забруднювачів у повітрі спричиняє загрозу як екології, так і здоров’ю людей. До прикладу, в результаті неповного згоряння корисних копалин виділяється також монооксид вуглецю СО – токсичний газ, який шкідливо впливає на серцево-судинну систему людини. Його згубний для екології родич – CO2 –у великих кількостях може викликати запаморочення, нудоту та інші симптоми браку кисню.

За даними Всесвітньої організації здоров’я, забруднене повітря щороку вбиває 7 мільйонів людей. А за статистикою, дев’ять із 10 людей дихають ним у небезпечній для здоров’я кількості. Одна третина усіх смертей від інсульту, раку легень або серцево-судинних захворювань трапляється через те, що люди дихали забрудненим повітрям. А близько 14% дітей віком від 5 до 18 років страждають через це на астму. Щороку від спричинених забрудненим повітрям респіраторних захворювань гинуть 543 тисячі дітей молодших за 5 років. Як зазначається у ВООЗ, брудне повітря підвищує ризик того, що дитина під час народження матиме низьку вагу або народиться передчасно. Вдихання матір’ю забрудненого повітря може призвести також до затримки розвитку мозку зародка.

Однак, негативний вплив забрудненого повітря не обмежується фізичним здоров’ям людей. Воно завдає шкоди також моральному. Низка досліджень довела, що у людей, які дихають сповненим хімічними сполуками повітрям, зростає ризик проблем із психікою. Вони також частіше отримують погані оцінки у школі та навіть із більшою ймовірністю вдаються до злочинів.

Побачивши загрозу для своїх громадян, що несе забруднене повітря, ще у 70-х і 80-х роках ХХ ст. західні країни, а також Японія, будували свої підприємства в Китаї, “експортуючи” туди свої екологічні проблеми. Зараз Китай у своєму розвитку дійшов до стадії, коли він сам хоче експортувати неекологічне виробництво, створюючи в бідних країнах заводи та інші підприємства.

У зв’язку з катастрофічним погіршенням екологічної ситуації в країні, у 2013 році влада КНР пообіцяла створити більш сталий економічний розвиток через ряд заходів, які включили створення ринків для викидів СО2, а також інших забруднюючих речовин і обмежених ресурсів на кшталт води.

Нові зусилля Китаю можуть значно знизити викиди вуглекислого газу в країні не перешкоджаючи економічному розвитку.

Знаючи це, запитаймо себе, чи готові Ми бути “імпортерами екологічних проблем” з інших країн?
Переглядів: 1586


Коментарі

0
1 AlexVow   [Материал]
Здравствуйте! Освойте программирование в 1С и начните зарабатывать от 500 долларов в месяц!
Предлагаем 60 бесплатных уроков по Программированию в 1С http://bestworldlinks.club/1c

Имя *:
Email *:
Код *: