Головна » 2020 » Грудень » 27 » Сесія в Борщеві: махрова опозиція, бюджет та вся влада - радам

Сесія в Борщеві: махрова опозиція, бюджет та вся влада - радам

25.04.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 2918
Якщо аналізувати сесії громад Борщівщини за якістю політичної гри та театральними задатками депутатів, рівних не буде саме депутатам та керівникам Борщівської ОТГ. Воно й не дивно, політики різних мастей, які до цього були обранцями обласних та районних рад, керівниками місцевих політичних партій та районних установ, багаті та впливові бізнесмени. В одній сесійній залі опинились ті, хто знає та вміє приймати рішення, хто не звик бути у ролі мовчазного спостерігача. Більшість з них не претендують на роль пасіонаріїв, багатьом з них ця політична какофонія чужа і неприродня. Але при цьому кожен з учасників цього процесу вважає себе частинкою чогось масштабного.


Сесія, яка відбулась 24 грудня, дійсно була такою, якщо взяти до уваги той факт, що саме в цей день борщівські депутати та міський голова Ігор Чопик приймали бюджет на 2021 рік, а також вирішували долю кількох установ громади.

І якщо попередні сесії дались голові громади без особливих труднощів, то цього разу у прийнятті деяких рішень виникли серйозні проблеми. Повертаючись до нашої преамбули, в якій йшлось про театральні здібності депутатів, варто відзначити професійні якості представників партії "Сила людей". Виступаючи з критикою планів мерії придбати мікроавтобус за 900 тисяч гривень і навіть вимагаючи перерозприділити ці кошти на потреби шкіл, депутати згадуваної політсили невдовзі і несподівано для усіх присутніх одностайно проголосували за бюджет громади, цим самим підтримавши і питання автомобіля, і питання харчування школярів та дошкільнят.

Чи то слова мера про те, що мікроавтобус придбають для потреб не тільки працівників міської ради, а й для дітей, які їздитимуть на олімпіади та змагання, переконали їх, чи щось інше, знають тільки вони.


Цікаво, що виступаючи перед присутніми лідер партії "Сила людей" Валерій Ромашенко запропонував, щоб жителі Борщева платили за харчування своїх дітей значно більше, ніж платять за харчування своїх дітей жителі майже двадцяти сіл об'єднаної громади. У відповідь наштовхнувся на критику "свободівців", представник яких Микола Саламаха відзначив, що в цьому питанні усі жителі громади мають бути рівними, адже мешканці міста живуть не заможніше людей, які проживають в селах, а тому робити таку різницю між людьми з міста чи села неприпустимо.

Але справді найцікавіше з політичної точки зору розпочалось згодом, коли з'ясувалось, що у багатьох депутатів є власна думка стосовно того, як мають обиратись та призначатись керівники комунальних установ громади. І ця думка була кардинально протилежною від тої, як уявляє собі цей процес сам голова громади Ігор Чопик та його заступники.

Згідно з проектами рішень міської ради, призначення керівників Борщівської районної лікарні, Борщівського ЦПМСД та інших ключових комунальних установ мало здійснюватись виключно рішенням самого Ігора Чопика, як керівника ОТГ. Елімінація управлінських функцій депутатів стала б звершеним фактом. От тільки віддавати левову частку своїх повноважень борщівські депутати не ризикнули і відкрито продемонстрували, що в кадрових питаннях потрібно враховувати думку депутатського корпусу. Спершу про необхідність проведення прозорих конкурсів заявили представники партії "За майбутнє" Роман Пацкань та Андрій Ратушняк, в чому його підтримали представники "Свободи" Андрій Данилевич та Микола Саламаха, вимагаючи призначати керівників виключно через конкурсні комісії. Пропозиції представників двох фракцій відразу ж підтримали їх колеги з інших політичних сил. Після цього не міг не погодитись на такі вимоги й сам міський голова.

Зважаючи на це, можна зробити висновок, що якщо в більшості бюджетних питань міському голові вдалось задовільнити представників усіх фракцій, то в питаннях кадрових та управління громадою, депутатська більшість вирішила не поспішати і зберегла за собою право вирішувати, кому довіряти віжки управління комунальними закладами.

До слова, мабуть вперше, коли один із підлеглих мера не побоявся відкрито виступити з критикою. Після того, як міський голова не дав можливості виступити одній із старост громади, її колега Ярослав Кучер, привселюдно заявив, що сесійний зал призначений для консультацій та спілкування, а присутні не є в'язнями виправних закладів, які змушенні виконувати усі вказівки без обговорення.
Переглядів: 2918


Коментарі

0
1 Мацієвський   [Материал]
Тут все понятно, свобода продалася чопику і нема чого розписувати мемуари про них. Кучер ще той брехун перед виборами бігав розказував в кожній хаті шо завод по переробці пластику побудував в себе в селі, дороги європейські но короткі правда, залучив вже купу грандів європейських, одним словом брехун ще той. Хай краще розкаже як лишився на роботі і де лизнув і кому))
Сашко гладкий не пиши дурниць, нікому ти вже не цікавий як і твоя звістка продажна, тай твої люди від свободи на роботі і в комісіях в міській раді, розслабся вже перед наступними виборами будеш людям лапшу вішав.

Имя *:
Email *:
Код *: