Головна » 2021 » Березень » 8 » "Будуйте, але не біля нас": в Борщеві пройшли слухання щодо будівництва сміттєпереробного заводу

"Будуйте, але не біля нас": в Борщеві пройшли слухання щодо будівництва сміттєпереробного заводу

29.03.2024
Автор: Sashko
Коментарі: 1
Переглядів: 2404
Ефективність влади та її легітимність в очах людей можна оцінити по здатності цієї самої влади прислухатись до вимог громадян. Якщо дії та кроки представників влади є зрозумілими та узгодженими з умовною більшістю, при цьому умовна меншість відчуває себе комфортно, а права її представників не зазнають утисків - то досягти компромісу цілком можливо, яким би дражливим не було саме питання.

Чи вдасться досягти такого компромісу у питанні будівництва комплексу з переробки відходів, проти якого виступає частина мешканців міста, на сьогоднішній день до кінця не зрозуміло.

Єдине, про що можна сказати без вагань - питання потребує ретельного вивчення і всебічного обговорення.

Учора, 7 березня, в Борщеві відбулась чергова зустріч керівництва Борщівської ОТГ з представниками громадськості та мешканцями міста. Варто відразу сказати, що більшість виступаючих були налаштовані категорично проти будівництва сміттєпереробного заводу на території міста.

З власних джерел "Звістці" стало відомо, що найбільш активними противниками будівництва заводу неподалік густонаселених вулиць були місцеві мешканці Іван Щербанюк та Сергій Олещук, які намагались переконати владу обрати іншу земельну ділянку для будівництва підприємства, яка була б віддалена від житлових будинків та на якій можна було б без шкоди для екології та людей будувати такий завод. Незважаючи на підтримку цієї пропозиції серед інших містян, влада робила вигляд, що не чує таких вимог і територія поблизу існуючого сміттєзвалища - ідеальний варіант.

При цьому, ні заяви людей стосовно рішення Тернопільського окружного адміністративного суду щодо необхідності закриття діющого смітєзвалища, ні запевнення, що функціонування сміттєзвалища суперечить діючим державним нормам, ні доволі слушна пропозиція стосовно вибору нової ділянки, куди будуть звозити сміття до часу зведення заводу та початку повноцінної роботи, не знайшли розуміння у влади.

Але не тільки питання ймовірної шкоди для містян та екології цікавили присутніх, а й питання фінансування проекту. А це 54 мільйони гривень з бюджету міста. Поспілкувавшись з досвідченими економістами, можна прийти до висновку, що таких грошей в міському бюджеті не знайти, а тому єдиним варіантом, про що кажуть і керівники громади, буде кредитування. І, як запевняє мер Ігор Чопик, кредит можливо отримати в німецькому банку. Хто і у який спосіб буде повертати позичені кошти, до кінця також не зрозуміло.

Підтримати проект міської влади серед містян охочих виявилось не так і багато. Зокрема, перед присутніми виступили Наталія Яворська та Ярослав Пікуль, зазначивши, що сьогодні місту потрібне таке підприємство і його реалізація допоможе вирішити багато проблем.

Редакція "Звістки" кілька разів намагалась зв'язатись з керівником громади Ігорем Чопиком через месенджер, щоб поспілкуватись на цю тему, однак усі спроби виявились марними. Сьогодні ж нам вдалось поспілкуватись з начальником відділу економічного розвитку, інвестиційної діяльності та соціального захисту Віталієм Войтухівим, до сфери відповідальності якого і належать усі інвестиційні проекти.

На запитання стосовно негативного впливу на екологію, Віталій Войтухів відповів, що відповідно до законодавства, реалізація будь-якого масштабного проекту будівництва передбачає процедуру проведення громадських слухань містобудівної документації. В даному випадку, після розроблення детального плану території, для будівництва майбутнього підприємства, будуть проведені громадські слухання із залученням громадськості та представників інвестора. Під час слухань технологи нададуть вичерпні відповіді на усі запитання. Окрім того, реалізація даного проекту не можлива без отримання погоджень від усіх дозвільних служб, в тому числі управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА (СЕО).

"Окрім цього, представники громади обов'язково відвідають аналогічне підприємство.",- запевнив Віталій Войтухів.

Як зізнаються представники громади, з якими поспілкувалась редакція, найбільше вони бояться того, що влада дочекається моменту, коли люди втомляться боротись проти будівництва заводу, щоб провести громадські слухання, на які звезуть бюджетників та лояльних активістів.

Переглядів: 2404


Коментарі

0
1 Мацієвський   [Материал]
Хай Чопик в себе біля хати побудує той завод раз він такий нешкідливий.
Яровська, Грис і Пікуль напишіть свої розцінки за скільки продались, чи ви всі там на тім заводі працювати маєте, для мене ви сміття разом з тов владов.

Имя *:
Email *:
Код *: